Total verkoopt Nederlandse tankstations onder druk van klimaatdoelstellingen | Economie

[ad_1]


Het Franse olie- en gasconcern TotalEnergies verkoopt al zijn tankstations in Nederland en Duitsland aan het Canadese bedrijf Couche-Tard. Het gaat om bijna zestienhonderd pompstations. De naam TotalEnergies is nog wel minstens vijf jaar te zien, omdat het olieconcern de stations zolang van brandstof voorziet.

In totaal is er 3,1 miljard euro met de deal gemoeid. Daarin zijn ook tankstations in België en Luxemburg meegenomen, waar Couche-Tard 60 procent van de activiteiten overneemt.

Dat TotalEnergies de tankstations van de hand doet, komt onder meer door de klimaatdoelstellingen van de Europese Unie. Zo wordt vanaf 2035 de verkoop van nieuwe auto’s met een traditionele verbrandingsmotor aan banden gelegd.

TotalEnergies merkte al dat de verkoop van brandstof terugliep, volgens het bedrijf vanwege het feit dat eigenaren van elektrische auto’s hun voertuigen thuis of op het werk opladen.

Total probeert in meer landen tankstations te verkopen

Daarom deed TotalEnergies een beroep op Couche-Tard. Het Canadese bedrijf heeft namelijk ervaring met de exploitatie van winkels naast tankstations. Dat kan volgens TotalEnergies helpen om de tankstations van de toekomst om te vormen tot plekken waar mensen naartoe komen voor meer dan alleen brandstof.

Wat ook meespeelt is de doelstelling van TotalEnergies om de verkoop van aardolieproducten tegen 2030 met 30 procent te verminderen. Daarmee wil het bedrijf zijn koolstofuitstoot verminderen. In dat kader heeft TotalEnergies sinds 2015 al afstand gedaan van tankstations in Italië, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk.

[ad_2]

https://www.nu.nl/economie/6255599/total-verkoopt-nederlandse-tankstations-onder-druk-van-klimaatdoelstellingen.html