[ad_1]
Het groeiproces
Na het zaaien zijn de kruiden al in een mum van tijd opgekweekt, legt Tom uit. In een maand tijd zijn de plantjes volgroeid en klaar om verkocht te worden. Dit kan natuurlijk enkel en alleen omdat ze groeien onder ideale omstandigheden: de juiste voedingstoffen, temperatuur en luchtvochtigheid.
Het grote nadeel
Die ideale groeiomstandigheden zijn natuurlijk hartstikke fijn voor de kruiden. Maar op het moment dat ze de kwekerij verlaten, hebben ze het ineens zwaar te verduren. De omstandigheden waar ze zo goed in konden groeien, zijn ineens weg. Daar komt bij dat de kruiden in de kas recht omhoog groeien, naar de lamp toe, waardoor ze ook nog slap komen te hangen als ze de kweekkas verlaten.
Check de wortels
Als je de kruiden uit het plastic potje haalt, zul je zien dat de wortels erg dun zijn én dicht op elkaar zitten. Deze dunne wortels maken de plant veel kwetsbaarder voor wortelrot. Om ervoor te zorgen dat jouw kruidenplanten thuis goed groeien, kan je de wortels voorzichtig openbreken. Maak je geen zorgen als de wortels een beetje scheuren, dit stimuleert juist de groei! Na het scheuren kun je de plant verpotten om hem meer groeiruimte te geven en binnen een paar weken zullen de wortels zich volledig herstellen.
Tip: Rol de wortels van het plantje, voordat je hem verpot, in wat potgrond. Zo krijgt de plant direct veel voedingstoffen binnen én geef je de wortels extra groeiruimte, legt Tom uit.
Genoeg water
Na het verpotten moet je de grond vochtig houden. Hoeveel water een plant nodig heeft, verschilt natuurlijk per plantensoort. Bieslook en basilicum zijn voorbeelden van planten die wat meer water nodig hebben, terwijl peterselie juist iets minder water nodig heeft. Twijfel je over hoeveel water je moet geven? Door je kruiden in een pot te planten met een gat aan de onderkant kan overtollig water altijd weglopen! Dat maakt de kans op wortelrot veel kleiner.
Tip: Je kunt ook de gootsteen vullen met een laagje water en alle plantenpotjes daar heel even inzetten. De plant neemt door het gat al het nodige water op en het overtollige water stroomt weer uit de pot. Zo geef je de plant nooit te veel water én de grond en wortels zijn precies vochtig genoeg. Als de grond weer droog aanvoelt kan je deze methode herhalen.
Manier van plukken
Ook de manier van plukken is bij sommige kruidenplantjes van belang. Lees hieronder hoe je basilicum het beste kunt plukken, waardoor het plantje veel langer mee gaat!