Tips van Tom: let hier op bij het zaaien van gewassen in een moestuin

[ad_1]

Verhoogde bakken

Tom heeft verhoogde, houten bakken gekozen als basis voor zijn moestuin en dat is niet voor niets. Zo’n hogere bak brengt namelijk veel voordelen met zich mee. Vanwege de verhoging kom je makkelijker bij de gewassen wat het makkelijker maakt om in de moestuin te werken. Daarnaast komen slakken niet zo makkelijk bij alle planten vanwege het ruwe hout waar ze op moeten klimmen én de grond warmt sneller op, wat fijn is voor de gewassen.

Waar je op moet letten

Stevigheid van de bakken is natuurlijk erg belangrijk. Tom legt uit dat hij als eerste paaltjes in de grond heeft gezet én daar de houten planken tegenaan heeft geschroefd. Maak de bakken niet te breed zodat je aan beide kanten nog makkelijk bij de gewassen kan komen. Zon is ook belangrijk bij het houden van een moestuin. Houd ook rekening met de zon- en schaduwbehoeften van ieder gewas.

Het poten van de aardappels

Tom laat zien dat hij de aardappels in verhoogde stukken aarde zaait, die hij ruggetjes noemt. Als je de grond in ruggetjes verdeelt, warmt die grond nog sneller op. Het ruggetje helpt de aardappels ook met groeien in de grond én het water loopt sneller weg. Als je van plan bent om aardappels te poten is dus zeker aan te raden om deze methode aan te houden.

Het groeiproces van aardappelen

Hou ongeveer 60 centimeter afstand aan tussen de ruggen. Plant de aardappels op het hoogste punt van de rug, zo’n 40 centimeter van elkaar af, ongeveer 5 centimeter diep de grond in. Zo hebben ze genoeg groeiruimte. Als de aardappels uit de grond beginnen te groeien, ga je ze aanaarden. Dit doe je door de bolling van de rug steeds hoger te maken naarmate de aardappels groeien. Op die manier hebben de aardappels meer ruimte én groeien er meer!

Wanneer kun je aardappelen oogsten?

Bij aardappels bestaat er een onderscheid tussen vroege en late rassen. De vroege rassen – die Tom heeft gebruikt – kun je na 10 weken oogsten. Late rassen doen er ongeveer 20 weken over. Maar het is zeker het wachten waard!

De kool aanplanten

Net als bij de aardappels is het bij kool belangrijk om genoeg afstand tussen de zaden te bewaren, zodat de zaadjes genoeg groeiruimte hebben. Hoe verder je ze uit elkaar zet, hoe groter de kool kan worden. De kool kun je vanaf begin april zaaien. Na twee tot drie maanden tijd kun je ze in principe oogsten. Maar hoe langer je wacht, hoe groter de kool groeit.

Mais zaaien

Tom heeft ook zaadjes van suikermais bij zich. Hij legt uit dat je dit gewas vanaf begin april tot halverwege mei kunt zaaien. Doe dit wel op een plek in de zon en houd ongeveer 60 centimeter afstand tussen de zaadjes. Hou er ook rekening mee dat mais flink de hoogte ingroeit. Als je niet goed nadenkt over waar je ze zaait, kunnen de maisplanten de zon blokkeren van alle ander gewassen. De mais heeft wat langer nodig om af te rijpen, waardoor je pas aan het eind van de zomer kunt oogsten.

Geen moestuin zonder bloemen

In een moestuin horen ook bloemen thuis. Niet alleen omdat het er fleurig uitziet maar ook om insecten te lokken, legt Tom uit. Deze insecten zijn nodig bij het bestuiven van de gewassen. Worden de gewassen niet bestoven, dan kun je ook niet oogsten.

Als je zonnebloemen wil planten is het verstandig om ze vast te zetten met een stok, voor het geval dat het hard waait. Aan het eind van de zomerperiode zijn de bloemen volgroeid. 

Fotocredits

Headerfoto: cjp – iStock

[ad_2]

https://www.rtlnieuws.nl/lifestyle/eigen-huis-tuin/artikel/5373817/tips-bij-het-zaaien-van-gewassen-een-moestuin