Tips van Tom: Alles wat je moet weten over de verzorging van citrusbomen

[ad_1]

Kijkersvraag

Hugo stuurde een leuke kijkersvraag in voor Tom over de citrusboom. Hij vertelt dat hij erg van citrusvruchten houdt en daarom overweegt om een boompje in de tuin te nemen. Maar voor welke plant of boom hij het beste kan gaan en waar hij op moet letten, weet hij niet. Gelukkig heeft Tom daar wel antwoord op. 

De citrus

Tom vertelt dat de citrus een duizenden jaren oude plantengeslacht is. Daaronder vallen bijvoorbeeld de citroenen, mandarijnen, grapefruits, limoenen en de kumquat.

Deze bomen en planten komen uit het mediterrane gebied en zijn dus gek op de zon. Om die reden kunnen ze dus wel in Nederland groeien, mits ze wat hulp en goede verzorging krijgen. 

Citroenboom

De citroenboom heeft allereerst een plek nodig in de zon. Tom raadt daarom aan om deze op het zuiden van je tuin of terras te plaatsen. Let op: zet de citroenboom wel uit de wind, want daar houden ze niet van.

Mandarijnboompje

Dit leuke boompje houdt ook erg van een zonnetje en vraagt daarom ook om een plekje in het Zuiden van je tuin of terras. Toch is de zonkracht in Nederland vaak net niet sterk genoeg om de vrucht helemaal af te rijpen, legt Tom uit. Echte rijpe mandarijnen kun je dus niet verwachten in Nederland, maar als sierboompje is de mandarijnboom zeker een aanwinst voor je tuin. 

Kumquat

De kumquat is een minder bekende citrusboom. De vruchten zijn wat kleiner en hebben een ovale vorm. De vruchtjes verkleuren van groen naar oranje zodra ze helemaal rijp zijn, legt Tom uit.

Dit boompje is net als de andere citrusboompjes niet winterbestendig. Tip: gaat het vriezen? Zet je boom dan voor de eerste nachtvorst binnen of in een kas. De boompjes moeten ook echt overwinteren op deze plek – zorg er wel voor dat de boompjes voldoende licht krijgen op deze plek.

In het voorjaar na half mei is de kans op vorst verdwenen en kun je de vruchtenboompjes weer lekker in het voorjaarszonnetje zetten!

De verzorging

Bij de aankoop van de citrusplanten of bomen staan ze vaak in een harde kleigrond. Tom vertelt hoe je in een paar stappen je boompje moet verzorgen na de aankoop.

Stap 1: Haal het boompje uit de pot en zet het boompje in een nieuwe pot die ongeveer 30% groter is dan de vorige.

Stap 2: Spoel de grond een beetje weg onder de kluit, zodat de wortels vrij zicht krijgen.

Stap 3: Plant je boompje in de grotere pot in speciale grond dat voor citrusbomen is bedoeld.

Water geven

Tip: houd de boompjes goed vochtig, maar niet te nat. Geef ze pas water als ze bijna zijn uitgedroogd. Als ze buiten staan komt er af en toe regenwater op, zorg er dan wel voor dat je de boompjes daarna nog extra water geeft, omdat de regenbui te kort is, legt Tom uit.

Voeding

De citrusbomen en planten krijgen veel en grote vruchten, wat veel energie kost. Bijvoeden is daarom echt nodig. Doe dit in het groeiseizoen van juni tot en met september. Tom geeft aan dat je dan een organische meststof kan bijvoeden. Zo weet je zeker dat de vruchten lekker gaan groeien.

[ad_2]

https://www.rtlnieuws.nl/lifestyle/eigen-huis-tuin/artikel/5372350/alles-wat-je-moet-weten-over-de-verzorging-van