TikTok is volgens topman geen spion van de Chinese overheid | Tech

[ad_1]


TikTok heeft nog nooit gegevens van gebruikers met de Chinese overheid gedeeld en zal dat ook nooit doen. Dat gaat topman Shou Zi Chew van de videoapp donderdag verklaren voor het Amerikaanse Congres, blijkt uit de al gepubliceerde verklaringen.

Het is de eerste keer dat de topman van TikTok voor het Amerikaanse Congres verschijnt. Hij doet dat vanwege de toenemende zorgen over de Chinese app. Amerikaanse politici zijn bang dat TikTok data deelt met de Chinese overheid. Ook zijn ze bang dat de app wordt gebruikt voor propaganda en manipulatie.

TikTok ligt al langer onder vuur vanwege de banden met de Chinese overheid en de vele gegevens die de app verzamelt over zijn gebruikers. Onlangs eiste de Amerikaanse regering dat moederbedrijf ByteDance zijn populaire videoapp verkoopt. Doet het bedrijf dat niet, dan volgt mogelijk een verbod.

De kwestie zorgt voor spanningen tussen de Verenigde Staten en de Chinese regering. De VS moet ophouden met “onterechte aanvallen” op TikTok, zei een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken eerder deze maand. Volgens hem zou Washington tot nu toe geen bewijs hebben geleverd voor de beschuldigingen.

Gedwongen verkoop volgens TikTok geen oplossing

Een gedwongen verkoop biedt volgens TikTok geen oplossing voor de zorgen van de Amerikaanse overheid. Het socialemediabedrijf heeft daarom een plan gepresenteerd om die zorgen weg te nemen.

In dat plan staat onder meer dat het techbedrijf Oracle de gegevens van Amerikaanse TikTok-gebruikers gaat beheren. Ook zou het bedrijf een door de VS goedgekeurde raad van toezicht aanstellen.

Volgens Chew heeft TikTok al 1,5 miljard dollar (1,4 miljard euro) uitgegeven aan de maatregelen. Het bedrijf zou in de VS vijftienhonderd medewerkers hebben ingeschakeld om de plannen uit te voeren.

Chew zal donderdag ook uithalen naar Amerikaanse sociale media zoals YouTube en Facebook. TikTok “is niet het voorkeursplatform voor personen die schadelijk gedrag willen vertonen”, zal de TikTok-baas in het Congres benadrukken.

[ad_2]

https://www.nu.nl/tech/6256521/tiktok-is-volgens-topman-geen-spion-van-de-chinese-overheid.html