‘Tijdens het spel de regels veranderen werd niet goed op gereageerd’

[ad_1]

De winst van de BoerBurgerBeweging (BBB) laat zien dat er veel onvrede is over de huidige bestuurscultuur in ons land. Burgemeester Tanja Haseloo (VVD) van de Gelderse gemeente Oldebroek snapt dit wel. Ze zegt bij Goedemorgen Nederland op NPO 1: “Tijdens het spel de regels veranderen, en dat geldt op een aantal thema’s, daar wordt niet heel goed op gereageerd.”

Als politiek bestuur kun je nu eenmaal niet iedereen tevreden houden, merkt ook Haseloo in haar gemeente. BBB won een flink aantal stemmen in Oldebroek, onder meer ten koste van een groot aantal christelijke partijen die normaliter goed scoren in de Biblebelt. “Ik denk dat mensen het nodig vonden om hun stem op BBB uit te brengen. Als ik kijk naar mijn gemeente, en ik ben geen onderzoeker, hoor ik toch in toenemende mate dat mensen perspectief missen. Dat ze zich zorgen maken over de leefbaarheid van het platteland. Dat boeren zich zorgen maken over hun toekomst. En niet in de laatste plaats zien we dat ook de geestelijke gezondheid van de boeren onder druk staat.”

Land- en Tuinbouworganisatie LTO is vandaag niet voor niets een campagne gestart onder de naam: Taboer, waarin ze aandacht vragen en menskracht bieden om de psychische problemen van boeren bespreekbaar te maken.

Formaties van colleges in de provincie

Haseloo onderschrijft dat een flink aantal stemmen ook een hoop verantwoordelijkheid met zich meebrengt. “Zo’n winst van de BBB is wellicht een schreeuw om hulp van de gemeenschap. Toch kunnen zij wellicht niet alles waarmaken wat ze beloven. Dan moet je alsnog het gesprek aangaan, Niet alles zal lopen zoals ze willen.”

Ze vindt het spannend om te zien hoe er de komende weken en maanden in alle provincies colleges worden gevormd. “Er moet samengewerkt worden. We moeten het in Nederland nog altijd doen met meerderheden. Dus het is spannend om te kijken wat die meerderheden worden in die verschillende provincies en wat voor collegeprogramma daar uitkomt.”

Voormalig Tweede Kamerlid Han ten Broeke (VVD) denkt dat het nog wel eens kan meevallen wat betreft die formaties. Hij verwijst naar de kandidaten op de BBB-lijsten. “Je ziet veel mensen die uit het CDA en VVD afkomstig zijn. Die willen graag meedoen. Die gaan niet langs de kant staan als ze dat niet hoeven te doen.”

Ten Broeke verwacht ook niet dat de opstelling van Caroline van der Plas roet in het eten zal gooien. “Eigenlijk heeft zij aangegeven stikstof als probleem niet als zodanig te ontkennen. De oplossingen die tot nu toe naar voren zijn gebracht, dáár wil zij verandering in. Ik denk dat BBB zich nog wel eens zou kunnen onderscheiden van andere populisten die met enorme beloften kwamen en dat vervolgens niet konden waarmaken.”

Haseloo is het daarmee eens, en geeft aan dat er de partij van BBB al twee jaar bezig is met het klaarstomen van de toekomstig Statenleden. “Ze ontkennen de problemen ook niet, maar ze hebben zoiets van: laten we eens beginnen bij het begin en niet bij waar willen we uitkomen.” Op lokaal niveau kan er natuurlijk veel worden gedaan. Sommige zaken liggen echter buiten haar macht, omdat die op het bordje van de provincie komen.

Niet gezien worden

Een ander groot probleem is dat veel mensen in de regio zich niet gezien voelen door Den Haag. De afstand is voor hen te groot. Voorzitter van de Duurzame Luchtvaarttafel Lodewijk Asscher herkent deze kwestie. “Ik werk veel in gebieden in het land waar mensen het heel moeilijk hebben, zoals Heerlen-Noord en Arnhem-Oost. We hebben wel een miljoen mensen in wijken waar je minder gezond bent, eerder dood gaat en waar het onveilig is. Daar is die afstand heel groot, dus daar gaan heel veel mensen allang niet meer stemmen. En daar merken ze: al die goede dingen waar Nederland het over heeft, daar profiteren wij niet van.”

Het uitstellen van het oplossen van het stikstofprobleem alleen lost volgens Asscher niets op. Waar volgens de oud-PvdA-leider wel werk aan de winkel is, is dat mensen het gevoel hebben dat er “een heel kleine groep mensen is het heel erg goed heeft en dat heel veel anderen daar niet van profiteren. Daar zal je politieke keuzes voor moeten maken om dat te veranderen.”

Han ten Broeke verwijst naar medewerker van de Wiardi Beckman Stichting, denktank van de PvdA, René Cuperus. Hij zei dat er in Nederland voornamelijk sprake is van een prestatie- en representatiecrisis. “Prestaties van kabinetten en overheid, maar ook dat er steeds minder gerepresenteerd wordt. Dat mensen zich steeds minder vertegenwoordigd voelen.”

Lees ook:

Extra zetel voor BBB: ‘Kabinet moet regeerakkoord aanpassen, één partij heel ongelukkig’

Door: Matthijs Meulblok



[ad_2]

https://wnl.tv/2023/03/20/burgemeester-oldebroek-vvd-over-succes-bbb-tijdens-het-spel-de-regels-veranderen-daar-wordt-niet-goed-op-gereageerd/