Tennis verliest in rap tempo terrein aan padel

[ad_1]

Hoewel tennis geldt als één van de populairste sporten in ons land, moeten tennisbanen steeds vaker letterlijk het veld ruimen voor een relatief nieuwe sport: padelbanen winnen massaal aan terrein. Dat meldt De Telegraaf. De padelbanen brengen meer geld in het laatje.

In 2021 waren er in ons land nog 10.300 tennisbanen buiten, een jaar later waren dat er nog 10.068. Het aantal indoortennisbanen nam af van 1066 in 2021 naar 1003 in 2022. Daar tegenover staat een flinke toename van het aantal padelbanen: van 222 binnenbanen in 2021, maar 428 in 2028. Het aantal buitenbanen ging van 623 in 2021 naar 1178 in 2022.

“Hartstikke leuk dat padel zo’n vlucht heeft genomen, maar op onze club wordt het tennis daardoor simpelweg de nek omgedraaid”, zegt tenniser Erwin de Groot tegen de krant. Hij startte een petitie om de sloop de tennisbanen op ‘zijn’ tennispark Arnolduspark in Hoofddorp. “Het was altijd een prachtige tennislocatie met goede banen, maar zoals het er nu naar uitziet gaan in slechts anderhalf jaar tijd alle acht tennisbanen verloren.”

Tennistalent in gevaar

De zoon van De Groot, Noah (15), is een groot tennistalent en traint zo’n twintig uur per week. “De locatie is een broed- en opleidingsplaats voor jong talent: zo’n 150 leerlingen trainen op professioneel niveau en zijn bloedfanatiek”, vertelt zijn vader. Door het verdwijnen van de (indoor)banen moeten Noah en andere tennistalenten uit zijn omgeving uitwijken naar een andere locatie.

Doordat steeds meer tennisbanen verdwijnen, wordt de reistijd alsmaar langer. “Door de verdere versnippering en bijkomende reistijd is het haast onmogelijk voor mijn zoon om zijn vaste trainingsmomenten voort te zetten. Iets wat als topsporter wel nodig is”, vertelt een bezorgde vader.

Padel levert meer geld op

Volgens Erik Poel, directeur van tennisbond KNLTB, heeft de afname van de tennisbanen niets te maken met de populariteit van de sport. “Tennis zit sinds een aantal jaar weer in de lift.” Padelbanen leveren verenigen simpelweg meer geld op. “Een (indoor)tennisbaan levert minder op dan een padelbaan; op één tennisbaan passen immers twee padelbanen en spelen vier in plaats van twee spelers.”

Lees ook: 

Blessuretijd voor veel Nederlandse sportverenigingen: ‘Kosten zijn hoger dan inkomsten’

Door: Peter Visser[ad_2]

https://wnl.tv/2023/05/24/tennis-verliest-in-rap-tempo-terrein-aan-padel-onze-club-wordt-de-nek-omgedraaid/