Supermarkten zijn er klaar voor: vanaf vandaag krijg je ook statiegeld op blikjes | Economie

[ad_1]


Na jaren van discussie en uitstel zit er vanaf vandaag statiegeld op blikjes. Het beleid gaat officieel in op 1 april, maar volgens Statiegeld Nederland, de organisatie die het systeem uitvoert en beheert, zijn we er nu al klaar voor. “De machines zijn sinds vannacht ingelezen met alle artikelen. Overal en bij alle machines werkt het”, zegt directeur Raymond Gianotten.

Omdat alle systemen er klaar voor zijn, kan je dus vanaf vandaag al blik inleveren bij de inleverpunten. Dat wordt een behoorlijke taak, omdat er maar liefst 2,5 miljard blikjes per jaar worden verkocht. Dat zijn er een miljard meer dan de grote en kleine petflessen bij elkaar.

Het is de bedoeling dat daarvan ongeveer 90 procent weer wordt ingeleverd bij inzamelpunten voor recycling. Zo komt er minder zwerfafval op straat en in de natuur terecht.

Volgens het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) zijn alle supermarkten er klaar voor. “Er worden zelfs bij veel supermarkten al blikjes ingeleverd”, vertelt een woordvoerder.

Toch kan je niet al het blik dat je in de afgelopen tijd hebt gekocht inleveren bij het dichtstbijzijnde inleverpunt. Er zijn op dit moment twee soorten blikjes in omloop. Supermarkten verkopen namelijk eerst hun oude voorraad, waar je nog geen statiegeld voor betaalt. Die blikjes kan je niet inleveren.

Als de oude voorraad weggewerkt is, worden de nieuwe blikjes met statiegeldlogo verkocht. Er zal dus een overgangsperiode zijn voordat alle blikjes in de winkel een statiegeldlogo hebben. De komende tijd zullen we dus zowel blikjes met statiegeld als zonder statiegeld in de schappen zien.

Beeld uit video: Vanaf vandaag statiegeld op blikjes: 'Platdrukken kost je nu geld'1:36
Afspelen knop

[ad_2]

https://www.nu.nl/economie/6257027/supermarkten-zijn-er-klaar-voor-vanaf-vandaag-krijg-je-ook-statiegeld-op-blikjes.html