Stuurgroep Turnhouts Vennengebied noemt stikstofakkoord “onbetrouwbaar”: “Maak akkoord mét de sector, niet over de sector” (Turnhout)

[ad_1]

De Stuurgroep Turnhouts Vennengebied, die meer dan 300 land- en tuinbouwbedrijven vertegenwoordigt, reageert weinig positief op het stikstofakkoord dat vrijdagavond goedgekeurd werd door de Vlaamse regering. Voor hen is het dossier op veel vlakken onduidelijk en daarom onbetrouwbaar. “Hopelijk kunnen we de komende dagen meer duidelijkheid krijgen”, klinkt het.

LEES OOK. Hoe een politieke liefde die begon op Valentijnsdag, een bittere vechtscheiding werd die de Vlaamse regering in een crisis stortte

Na lang onderhandelen kwam er vrijdag witte rook in de Vlaamse regering, maar de Turnhoutse stuurgroep ziet “eerlijk gezegd zwarte rook”. “Wij blijven erbij dat het volledige dossier op veel items onbetrouwbaar is”, staat er te lezen in een persbericht. Volgens de vereniging zijn er een aantal zaken die mogelijk positief kunnen zijn, maar dan verdienen ze nog een goede toelichting en moeten ze correct opgenomen worden in de decreten.

LEES OOK. Boeren uit Turnhouts Vennengebied volgen stikstof-debat in Vlaams Parlement: “Een poppenkast, maar ze hebben geweten dat we er waren”

De stuurgroep valt onder meer over de geheimzinnigheid rond de meet- en analyseresultaten waarop de cijfers in het dossier gebaseerd zijn. Ook de ‘unieke bezwaren’ in het dossier zijn “een groot staatsgeheim”, schrijft de stuurgroep. Daarnaast wil het meer duidelijkheid over de ruime opkoopregeling en heeft het bedenkingen bij de aangepaste teelten en bemesting die voorgesteld worden.

“We kunnen dan ook niet positief zijn met het akkoord dat momenteel is afgesloten”, zo klinkt het besluit. “Hopelijk kunnen we de komende dagen meer duidelijkheid krijgen. We blijven ijveren voor onze sector en het mooie Kempische platteland. Dit laten wij niet zomaar ontnemen voor een politieke show en tot op heden een zeer ondemocratisch PAS-dossier.”

Lijken uit de kast

De stuurgroep blijft ijveren voor een oplossing “met de sector, in plaats van een akkoord over de sector”. “Alleen hier hebben onze volledige economie en samenleving baat bij. We vrezen dan ook dat de lijken nog uit de kast vallen en hopen dat het voor onze regio niet te laat is.”

Verschillende boeren uit het Turnhouts Vennengebied volgden dinsdag het debat in het Vlaams Parlement. “Met onze aanwezigheid krijgt de problematiek een gezicht”, klonk het toen. Het Turnhouts Vennengebied is een gebied met veel veeteelt en natuur, dat ook nog eens kampt met extra stikstofuitstoot uit Nederland. Het TVG zou zwaar getroffen kunnen worden door het stikstofakkoord.

LEES OOK. Van natuurgebieden en landbouw tot zelfs Brussels Airport: waarom stikstof zo hard de gemoederen verhit

[ad_2]

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20230311_93929653