Strijken zonder vlekken: zo maak je jouw strijkijzer schoon

[ad_1]

Voorkomen is beter dan genezen

Zoals dat voor bijna alles geldt in het leven geldt ook voor je strijkijzer dat het voorkomen van aanslag beter is dan achteraf schoonmaken. Een goede en simpele maatregel die je kunt treffen is om na iedere strijkbeurt het waterreservoir helemaal leeg te maken. En spoel het reservoir ook na iedere 5 tot 10 strijkbeurten even goed door met water. Wil je het serieus aanpakken? Dan voorkom je met het gebruik van gedestilleerd water een hoop schoonmaakwerk. 

Je strijkijzer schoonmaken in 10 stappen

Ben je toch te laat en begint je strijkijzer al te lekken of bruine troep uit te stoten? Dan wordt het echt tijd voor een schoonmaakbeurt. Gelukkig is het ontkalken van je strijkijzer een eenvoudige taak die je zelf kunt uitvoeren. Hier zijn enkele stappen om je strijkijzer effectief te ontkalken:

Voorbereiding

Voordat je begint met het ontkalken van je strijkijzer, zorg ervoor dat het strijkijzer volledig is afgekoeld en losgekoppeld is van het stopcontact. Zorg ook voor een geschikte ondergrond om op te werken, zoals een dikke handdoek of een oude krant om eventueel lekkend water op te vangen.

De ontkalkingsoplossing

Je hebt een ontkalkingsoplossing nodig om de kalkaanslag te verwijderen. Je kunt commerciële ontkalkingsmiddelen kopen bij winkels voor huishoudelijke apparaten, maar er zijn ook eenvoudige en natuurlijke huismiddeltjes die je kunt gebruiken. Een populaire optie is een mengsel van gelijke delen witte azijn en water.

Strijkijzer vullen

Vul het waterreservoir van je strijkijzer met de ontkalkingsoplossing. Zorg ervoor dat je niet boven de maximale vulgrens komt die is aangegeven op het strijkijzer. Het is belangrijk om de ontkalkingsoplossing goed te mengen in het waterreservoir.

Stoom instellen

Zet je strijkijzer aan en stel het in op een stoomniveau dat geschikt is voor de stof van het kledingstuk. Plaats het strijkijzer op de voorbereide ondergrond en wacht tot het op temperatuur is.

Ontkalkingsproces

Houd het strijkijzer horizontaal en druk herhaaldelijk op de stoomknop om de ontkalkingsoplossing door het strijkijzer te laten stromen. Hierdoor zal de ontkalkingsoplossing in het stoomkanaal en de stoomgaten circuleren en de kalkaanslag oplossen.

Uitspoelen

Zodra de ontkalkingsoplossing is doorgelopen, schakel je het strijkijzer uit en laat je het afkoelen. Giet vervolgens het overgebleven ontkalkingsmengsel uit het waterreservoir. Spoel het waterreservoir grondig uit met schoon water om eventuele resten van de ontkalkingsoplossing te verwijderen.

Stoomproces herhalen (optioneel)

Als je strijkijzer nog steeds sporen van kalkaanslag vertoont, kun je het ontkalkingsproces herhalen met een nieuwe ontkalkingsoplossing of dezelfde oplossing. Herhaal het stoomproces totdat het strijkijzer volledig vrij is van kalkaanslag.

Reinigen van het strijkvlak

Om het strijkvlak grondig schoon te maken, kun je een vochtige doek of een keukenpapier met azijn gebruiken. Wrijf voorzichtig over het strijkvlak om eventuele resterende kalkaanslag te verwijderen.

Spoelen

Vul het waterreservoir opnieuw met schoon water en stoom het strijkijzer enkele keren om alle restanten van de ontkalkingsoplossing te verwijderen.

Droogmaken

Voordat je het strijkijzer opbergt of weer gebruikt, laat je het volledig drogen. Zorg ervoor dat er geen vochtige resten achterblijven die schimmel of roest kunnen veroorzaken.

[ad_2]

https://www.rtlnieuws.nl/lifestyle/eigen-huis-tuin/artikel/5397980/strijken-zonder-vlekken-zo-maak-je-jouw-strijkijzer