Stralende eerste koers ‘Dwars door Sint-Job’ brengt veel volk in dorpskern op de been (Brecht)

[ad_1]

De eerste editie van Dwars door Sint-Job startte in de Brugstraat die uitzonderlijk was afgesloten voor het verkeer.© Elke Lamens

Sint-Job

De eerste editie van de wielerwedstrijd ‘Dwars door Sint-Job’ was een schot in de roos. De zon scheen en het volk was op het appèl. De Brugstraat en het rennersdorp stroomden vol. Jammer genoeg belandde één renner, na een valpartij in de Kerklei, met een sleutelbeenbreuk in het ziekenhuis.

“We zijn heel tevreden. De eerste editie is een heel groot succes, met heel veel volk aan de aankomst”, reageert Martine Vermeiren van de organiserende Sint-Jobse familie. “Heel spijtig wel van het ongeval. Je hoopt altijd dat de wedstrijd veilig verloopt, maar een valpartij is nooit uit te sluiten. We gaan deze eerste editie evalueren, maar de familie heeft er alleszins zin in om een tweede editie te organiseren.”

Heel veel volk in het rennersdorp aan de aankomst van Dwars door Sint-Job.© Elke Lamens

Van burgemeester Sven Deckers (N-VA), die de eer kreeg om de eerste Dwars door Sint-Job op gang te fluiten, kan het absoluut een blijver zijn. “Elk initiatief dat het samenhorigheidsgevoel versterkt, is welkom en steunen we. Alle lof voor de familie Vermeiren. Het is een succes, want er is veel volk. Het is vandaag ook een ideaal moment om de Brugstraat af te sluiten. Het is een feestdag, dus er is weinig verkeer, en de mensen hebben ook tijd om te komen kijken en te genieten”, meent Deckers.

Vijftig renners aan de start van de eerste editie Dwars door Sint-Job.© Elke Lamens

“Het is mooi dat dit is ontstaan uit een privé-initiatief. Je merkt dat het leeft in Sint-Job en hier positief wordt onthaald”, vult schepen van Sport Charlotte Beyers (N-VA) aan. “Leuk idee is ook dat er prijzen zijn voor de drie snelste Brechtenaren. Er nemen namelijk achttien inwoners uit Brecht deel.”

Inwoner Gunther De Ren is heel blij dat er nog eens een koers door Sint-Job rijdt. Hij herinnert zich nog de wedstrijden tot 26 jaar geleden. “Het was toen altijd koers op de tweede zondag van juli, samen met de Leewerk Kermis. Ik ben heel blij dat de koers terug is en hopelijk ook jaarlijks blijft terugkeren”, meent De Ren.

Marnix Van Hoeck uit Poederlee won de eerste prijs Dwars door Sint-Job.© Elke Lamens

Snelle Brechtenaren

Kleine domper op de koersvreugde is de valpartij in het peloton in de Kerklei. “Het peloton schoof onverwachts naar uiterst rechts. De renners haakten daardoor in elkaar en Jordy Nicolaï uit Sint-Lenaarts raakte daarbij de grond. Hij brak zijn sleutelbeen en werd met de ambulance naar het ziekenhuis overgebracht”, klinkt het verdict. Zijn ploegmaat Ben Van Riel moest ook opgeven, want zijn wiel verloor een spaak door de valpartij.

Uiteindelijk was het Marnix Van Hoeck uit Poederlee die de eerste Dwars door Sint-Job won met een wiel voorsprong op Sint-Jobbenaar Maurik Morbé. Rik Smets uit Meer maakte de topdrie af.

Snelste Brechtenaar was Maurik Morbé uit Sint-Job, Sam Cordy (rechts) was de derde snelste.© Elke Lamens

Sam Cordy, de renner door wie de familie Vermeiren deze koers organiseerde, won de sprint van het peloton en werd vijfde. Tegelijkertijd mocht hij als derde snelste Brechtenaar ook het podium bestijgen. “Ik ben wel tevreden dat ik de sprint vlot gewonnen heb, ik wist wel dat er geen eerste plaats in zat. De supporters in de Brugstraat en Bergsebaan gaven wel moed. Sommigen scandeerden zelfs mijn naam, dat motiveert natuurlijk extra”, bekent Cordy.

 (Elke Lamens)

Eén renner uit het peloton kwam in de Kerklei ten val, de rest kon de koers wel afmaken.© Elke Lamens

[ad_2]

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20230518_98052760