Steeds vaker letsel bij ouderen na val met e-bike

[ad_1]

Artsen en traumachirurgen roepen ouderen op eerst te leren fietsen op een e-bike voordat zij er daadwerkelijk mee de weg op gaan. Ook zijn zij voorstander van het dragen van een helm. Dit doen de artsen en chirurgen omdat zij steeds vaker ouderen met ernstig letsel in het ziekenhuis ontvangen na een val met zo’n elektrische fiets. Dat schrijft het AD.

Ziekenhuizen in Brabant, Rotterdam en Utrecht zagen het aantal zwaargewonde oudere patiënten na een val van een e-bike de afgelopen jaren toenemen. “We zien veel schedel- of hersenletsel bij fietsongelukken. Vaak hebben ze daar botbreuken bij”, zegt traumachirurg Koen Lansink tegen de krant. Lansink waarschuwt ouderen, ook al worden zij steeds gezonder, dat zij nog altijd kwetsbaar zijn.

De ongelukken waarna ouderen in het ziekenhuis belanden worden door aanrijdingen veroorzaakt of zijn eenzijdig. Bijvoorbeeld omdat zij met een te hoge snelheid uit de bocht vliegen of uit stilstand omvallen. Voor artsen reden genoeg om ouderen op te roepen een helm te dragen tijdens hun tochten op de e-bike.

Daarnaast: oefening baart kunst. Een e-bike gaat harder en soms is die snelheid in vergelijking met een normale fiets voor ouderen moeilijk in te schatten. De Fietsersbond trekt het breder. “Wij zien in onderzoeken dat ouderen een gewone fiets net zo slecht beheersen als een e-bike”, aldus woordvoerder Kees Bakker.

Lees ook:

Rolbanken speciaal voor e-bikes controleren of je harder gaat dan mag

 

Door: Vick ten Wolde[ad_2]

https://wnl.tv/2023/08/01/steeds-vaker-letsel-bij-ouderen-na-val-met-e-bike/