[ad_1]
De Staat is bakken met geld kwijt aan dwangsommen voor asielprocedures die niet op tijd zijn afgehandeld. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) kreeg afgelopen jaar te maken met 20.000 ingebrekestellingen. Dat is 4,5 keer meer dan het jaar ervoor, zo meldt De Telegraaf. Tot welk bedrag dit precies leidde is onduidelijk, want dit staat in de jaarcijfers van 2022 niet vermeld, terwijl dat in 2021 wel het geval was.
Daarom eist de SGP uitleg van staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel). “Ons viel op dat het aantal enorm is toegenomen, maar dat in het staartje van vorig jaar nog het totaalbedrag werd genoemd, zo’n 8 miljoen. En die voetnoot ontbreekt bij het overzicht van dit jaar”, zegt Tweede Kamerlid Roelof Bisschop in Goedemorgen Nederland. “Ik vind het niet meer dan normaal dat er een keurige toelichting wordt gegeven.” Hij schat zelf dat de dwangsommen voor asielzoekers in 2022 zo’n 80 tot 100 miljoen euro hebben gekost. Bisschop wil dat het werkelijke bedrag “het liefst” binnen een week bekend wordt gemaakt.
Nederland is de enige lidstaat van de Europese Unie waar asielzoekers dwangsommen kunnen laten opleggen als er niet binnen de vastgestelde termijn over hun zaak wordt beslist. Een poging van het kabinet om de gang naar de rechter voor een dwangsom te blokkeren, strandde vorig jaar bij de Raad van State.
‘Die mensen zitten stil’
D66-fractievoorzitter Jan Paternotte is ook benieuwd wat de uiteindelijke kosten van de dwangsommen zijn, maar benadrukt dat dit probleem vooral aantoont welke “enorme problemen” Nederland heeft met de asielprocedure. “Het is niet alsof het voor asielzoekers aantrekkelijker is om een jaartje langer in het asielzoekerscentrum te blijven hangen in de hoop dat ze dan een paar duizend euro kunnen krijgen”, zegt hij. “Als mensen daar een jaar lang zitten hebben ze ook de kosten voor levensonderhoud, en ze zitten stil.”
Paternotte maakt de vergelijking met Duitsland, waar asielzoekers mogen werken, ook voordat ze een verblijfsvergunning hebben. “Dan doen ze eigenlijk al mee, terwijl asielzoekers die in Nederland mogen blijven bijna altijd in de bijstand beginnen. Daar moeten we echt iets aan gaan doen. Dat betekent dat je mensen op een afstand zet van de arbeidsmarkt.”
Lees meer:
CDA-leider Wopke Hoekstra pleit voor hek rond Europa
GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!
“*” geeft vereiste velden aan
Door: Marinka Wagemans