Sprintkanon Rani Rosius loopt alweer een persoonlijk record, maar onthult: “Ik ben een maand depressief geweest”

[ad_1]

Rani Rosius heeft zaterdag de 100 meter gewonnen bij de IFAM in Oordegem. Ze snelde naar een persoonlijk record van 11.20. Na afloop vertelde ze over een depressie.

Het persoonlijk record van Rosius was nog maar tien dagen oud en stond op 11.24. Daar deed ze in Oordegem dus nog eens vier honderdsten af.

“Dit had ik niet verwacht, zeker omdat ik op training met een pijntje zat”, zei de Limburgse na afloop. “Ik heb mij al vaak afgevraagd waar mijn progressie zal stoppen, maar nu durf ik niet meer te zeggen waar het eindigt. Ik wil alvast onder de 11.20 gaan en had vandaag al gehoopt dat mijn tijd nog met één honderdste naar beneden zou worden bijgesteld.”

© BELGA

Gevraagd naar haar straffe progressie kwam Rosius met een verrassend verhaal.

“Ik heb eindelijk eens een winter zonder zorgen kunnen doorbouwen en dat verklaart mijn vooruitgang”, klonk het. “Maar in oktober ben ik wel een maand depressief geweest. De reden? Daar wil ik niks over zeggen, maar gelukkig kon ik mijn trainingen blijven afwerken. Dat was de enige reden dat ik nog uit bed kwam.”

Misschien is ook de komst van Delphine Nkansa naar België een stimulus voor Rosius? “Iedereen vraagt mij dat, maar het is niet zo”, repliceert ze. “Misschien dat ze mij op een positieve manier wat pusht, maar het is zeker niet zo dat ik absoluut op mijn troon als beste Belg wil blijven zitten. Die troon kan mij geen hol schelen. Zolang ik maar progressie maak.”

© EPA-EFE

Bol doet verrassingsoptreden en wint in toptijd

Femke Bol, die oorspronkelijk niet op de startlijst stond, heeft zaterdag de 400 meter horden gewonnen in Oordegem. De Nederlandse klokte een beste wereldjaarprestatie van 53.12.

De organisatie in Oordegem wist al even dat Bol zou komen, maar kondigde haar bewust niet aan. “Mijn coach wou een eerste wedstrijd van het seizoen zonder al te veel schijnwerpers”, zei ze na afloop. “Hier kon ik mij in alle rust voorbereiden op de Diamond Leagues van de komende weken. En het blijft natuurlijk België, het land van mijn vriend.” Bol is samen met polsstokspringer Ben Broeders, die haar zaterdag kwam aanmoedigen.

In Oordegem experimenteerde Bol met een nieuw passenritme: veertien in plaats van vijftien passen tussen de horden. “En dat heb ik volgehouden tot op de zevende horde”, vertelde ze. “Daar ben ik heel blij mee. Met een nieuw ritme is het altijd wat zoeken, maar nu ging het eigenlijk vlot. Alleen op de laatste drie horden was het chaos. Daar nam ik zestien passen in plaats van vijftien. Maar goed, het is wel leuk om te beseffen dat het nog veel beter kan terwijl ik al 53.12 loop.” Het nationale record van Bol staats sinds de Spelen in Tokio op 52.03.

De volgende wedstrijd van Bol wordt de Diamond League in Firenze komende vrijdag op de 400 meter horden. Twee dagen later loopt ze de vlakke 400 meter voor eigen volk bij de FBK Games in Hengelo. Hanne Claes moest op de 400 meter horden vrede nemen met 56.10. Haar persoonlijk record staat op 55.20.

[ad_2]

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20230528_93173108