sporen explosieven gevonden op zeiljacht

[ad_1]

Bij het onderzoek naar de ontploffingen bij de gaspijplijnen Nord Stream 1 en 2 zijn sporen van explosieven aangetroffen op een zeiljacht. Dat blijkt uit een brief die de VN-ambassadeurs van Duitsland, Denemarken en Zweden hebben verstuurd aan de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Ze stellen nog niet te kunnen vaststellen wie de daders zijn, noch of ze gewerkt hebben voor een overheid.

De Duitse autoriteiten hebben onderzoek gedaan naar een verdachte zeiljacht, staat in de brief. Daarbij zijn sporen gevonden van “onderwaterexplosieven”. Ook zouden er aanwijzingen zijn dat het jacht gebruikt is om de explosieven te vervoeren.

Daders onbekend

“Op dit moment is het niet mogelijk om met zekerheid vast te stellen wie de daders zijn of wat hun motieven waren, met name ten aanzien van de vraag of het incident is aangestuurd door een staat of iemand die voor de staat werkt.” Het onderzoek loopt nog, zo wordt in de brief benadrukt.

Duitse media meldden eerder dat onderzoek wordt gedaan naar een schip dat is gehuurd door een in Polen gevestigd bedrijf dat gerund zou worden door twee Oekraïners. De gaspijplijnen waren ten tijde van de sabotage niet in gebruik. De explosies vonden eind september plaats voor de Deense kust. Drie van de vier leidingen bleken beschadigd.

Lees ook:

Sabotage Nord Stream-gasleidingen: de beschuldigingen op een rij

Door: Redactie[ad_2]

https://wnl.tv/2023/07/12/sporen-van-explosieven-aangetroffen-op-zeiljacht-dader-ontploffingen-nord-stream-nog-onbekend/