Spinazie-orzo met gehaktballetjes én een frisse tomatensalade

[ad_1]

Het menu bestaat uit twee onderdelen. We beginnen met de spinazie-orzo met kruidige gehaktballetjes en verderop in het artikel vind je de bereidingswijze van de frisse tomatensalade. 

Spinazie-orzo met kruidige gehaktballetjes

  • Hoofdgerecht voor 4 personen
  • Bereiding: circa 30 minuten

Ingrediënten:

  • 30 gr. verse dille
  • 1,5 theelepel gedroogde oregano
  • 50 gr. + 2 eetlepels panko
  • 1 ei
  • 400 gr. rundergehakt
  • 3 tenen knoflook
  • zout en peper
  • neutrale olijfolie
  • 500 gr. Iglo gehakte spinazie (diepvries)
  • 300 gr. orzo

Maak het jezelf makkelijk en stop alle ingrediënten met één klik in het winkelmandje van je favoriete supermarkt. 

Bereidingswijze: 

Stap 1: Haal de blaadjes takjes dille en hak ze fijn.

Stap 2: Doe de helft van de dille, een halve theelepel oregano, 2 eetlepels panko en het ei in een kom. Meng vervolgens het rundergehakt er doorheen. 

Stap 3: Pel en rasp 1 knoflookteen boven de kom en breng het gehakt nog verder op smaak met zout en peper. Kneed dit alles goed door elkaar.

Stap 4: Maak balletjes van het gehakt ter grootte van een golfbal.

Stap 5: Verhit een paar eetlepels olijfolie in een braadpan en bak de gehaktballen daarin op hoog vuur aan alle kanten goed bruin.

Stap 6: Zet het vuur lager en bak de gehaktballen nog een paar minuten door. Ze hoeven niet helemaal gaar te zijn, ze garen later nog door in de saus. Haal de balletjes uit de pan en zet ze apart.

Stap 7: Bak intussen de panko een paar minuten in een paar eetlepels olijfolie goudbruin en knapperig. Leg daarna apart.

Stap 8: Pel en hak de overige knoflook fijn.

Stap 9: Breng ondertussen een pan water aan de kook en voeg een snuf zout toe.

Stap 10: Fruit de knoflook in de pan waar je de gehaktballetjes in hebt gebakken. Als het nodig is voeg dan eerst nog wat olie toe. 

Stap 11: Voeg de spinazie toe aan de knoflook en laat het ontdooien.

Stap 12: Ook de overige dille en oregano mag bij de spinazie. Proef en breng – waar nodig – het geheel op smaak met zout en peper.

Stap 13: Kook de orzo zoals aangegeven op de verpakking in het water met zout. 

Stap 14: Doe de balletjes in de pan bij de spinazie en laat ze op laag vuur zachtjes opwarmen, terwijl de orzo kookt. Keer de balletjes af en toe.

Stap 15: Giet de orzo af en meng door de spinazie. Verdeel over 4 borden en bestrooi met het knapperige broodkruim.

Tomatensalade met dille

  • Bijgerecht voor 4 personen
  • Bereiding: circa 10 minuten + 10 minuten laten intrekken

Ingrediënten:

  • 4 trostomaten
  • zout en peper
  • 15 gr. verse dille
  • een halve theelepel mosterd
  • 1 theelepel citroensap
  • 1 theelepel honing
  • 1 theelepel gedroogde dille
  • 2 eetlepels olijfolie extra vergine

Bereidingswijze:

Stap 1: Snijd de tomaten in parten en leg ze daarna op een bord of snijplank. Bestrooi met een beetje zout en laat dit 10 minuten intrekken. Dit is een goed trucje om tomaten nóg meer smaak te geven, ook als ze niet in het seizoen zijn of nog niet helemaal rijp.

Stap 2: Snijd de dille fijn.

Stap 3: Maak in een kom de dressing met mosterd, citroensap, honing, gedroogde dille, peper en olie.

Stap 4: Meng de gezouten tomaten met de verse dille en dressing.

Smullen!

[ad_2]

https://www.rtlnieuws.nl/lifestyle/eigen-huis-tuin/artikel/5366974/spinazie-orzo-met-kruidige-gehaktballetjes-en-een