[ad_1]
De btw op voedingsmiddelen moet afgeschaft worden. Dat vindt SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen. Zij vindt dat het kabinet te weinig doet om die kostenpost voor mensen te verlagen. De misgelopen inkomsten zou de overheid dan kunnen verhalen op de grote bedrijven.
In februari was de inflatie 8 procent. Dat wil zeggen dat onder andere voedingsmiddelen 8 procent duurder waren dan in februari een jaar geleden. Veel mensen hebben moeite om de boodschappen te betalen en dat vindt Marijnissen onacceptabel. Daarom moet volgens haar de btw-op voedingsmiddelen die in de supermarkt gekocht kunnen worden afgeschaft worden. “Het kabinet doet niks aan de boodschappen, terwijl zij veel extra geld binnenkrijgen en de grote bedrijven gigantisch veel winst maken”, zegt zij bij Goedmorgen Nederland op NPO 1.
Marijnissen doelt onder andere op de financiële meevaller van het kabinet dat over 2022 38,5 miljard binnenhaalde uit winstbelasting. “Het kabinet vertikt het om dit in te zetten om de kosten van mensen te verlagen.”
‘Dat is een groot cadeau voor de hogere inkomens’
Hoofdeconoom bij ING Marieke Blom is kritisch op dit plan. “De btw naar nul zetten is vooral een cadeau voor de hogere inkomens. Ten tweede is het de vraag of bedrijven de lagere btw ook echt gaan doorzetten in de vorm van lagere prijzen of dat zij de marges gaan verhogen omdat de vraag naar allerlei boodschappen toeneemt.”
Daarnaast heeft Blom ook haar twijfels bij het opvulling van het gat in de begroting via hogere winstbelasting. “Dat gat in de begroting maak je met dit plan groter.”
Kosten verhalen op grote bedrijven
“Gelul”, reageert Marijnissen op de stelling dat vooral hogere inkomens profiteren van deze belastingverlaging. Gericht belastingen verhogen (of in sommige gevallen dus verlagen) werkt niet volgens de SP’er. “Het kabinet verschuilt zich achter die retoriek, maar mensen betalen nog steeds hoge prijzen aan de kassa. Doe daar iets aan.”
De btw verlagen kost het kabinet natuurlijk bakken met geld. Marijnissen adviseert het kabinet de dan misgelopen inkomsten te verhalen op de grote bedrijven en superrijken. “Dat kan met gemak.”
Lees ook:
Economen vrezen voor loon-prijsspiraal door hoge inflatie en forse loonstijgingen
Door: Vick ten Wolde