SP en VVD willen sjoemelaars met energielabels hard aanpakken

[ad_1]

Fraude en sjoemelen met energielabels moeten hard worden aangepakt, vinden SP en VVD. Als energielabels van woningen te rooskleurig worden voorgesteld, moet er meer voor het huis of een hogere huur worden betaald, maar ook voor een hoge energierekening. Via opsporen, toezicht houden en boetes opleggen, moet hier een eind aan worden gemaakt, willen SP en VVD.

Boetes voor sjoemelaars die meerdere malen een “te rooskleurig energielabel” afgeven, moeten daarnaast dusdanig worden verhoogd zodat gedupeerde bewoners gecompenseerd kunnen worden, stelde SP-Kamerlid Sandra Beckerman voor in het debat over het klimaatakkoord voor de gebouwde omgeving. Dat deed zij mede namens VVD-Kamerlid Peter de Groot.

“Je moet erop kunnen vertrouwen dat je weet hoe zuinig je woning is”, zei Beckerman. “Het is belangrijk dat er niet mee wordt gesjoemeld en dat je als huurder of woningeigenaar scheel betaalt.”

Meerdere moties al ingediend

De Kamer heeft de afgelopen jaren meerdere moties aangenomen waarin het kabinet wordt opgeroepen fraude met de (verplichte) energielabels aan te pakken. “Maar het gaat nog steeds mis”, zei Beckerman. “Dit systeem maakt fraude mogelijk en sjoemelaars komen er nog steeds mee weg.”

“Gezien de huidige technieken is de manier waarop energielabels voor woningen worden verstrekt – eens in de tien jaar zonder controle van het ware energieverbruik – achterhaald en gevoelig voor fouten en gesjoemel”, zegt De Groot. “Het kabinet moet ervoor zorgen dat de daadwerkelijke gegevens, in combinatie met het energieverbruik van de woning, digitaal worden verwerkt. Dan is het energielabel up-to-date en worden misstanden voorkomen.”

Beide partijen willen nu van minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) weten of hij het voorstel gaat overnemen. De Jonge komt later op de dag aan het woord.

Lees ook:

Koopwoningen in februari goedkoper dan jaar eerder

Door: Redactie[ad_2]

https://wnl.tv/2023/03/22/sp-en-vvd-willen-sjoemelaars-met-energielabels-hard-aanpakken/