slechts helft sporters weet AED te vinden

[ad_1]

Slechts de helft van de sporters in Nederland weet waar de AED te vinden is in geval van nood, zo blijkt uit recent onderzoek van het Rode Kruis. Nog alarmerender is het feit dat bijna 20 procent van de sporters niet eens op de hoogte is van de aanwezigheid van een AED op hun sportclub. 

Jaarlijks overlijden er 150 tot 200 mensen tijdens of kort na het sporten. Dat komt neer op gemiddeld drie tot vier personen per week. Een snelle reactie is van cruciaal belang om de overlevingskansen te vergroten. Wanneer binnen zes minuten wordt gestart met reanimatie en het gebruik van een AED, is de kans op overleving het grootst. Eline Nijhof, hoofd EHBO bij het Rode Kruis, benadrukt: “Snelle hulp is van levensbelang. Het is daarom belangrijk dat mensen op de voetbal-, tennis- of hockeyclub de AED weten te vinden.”

‘Ik ben gereanimeerd door een paar mensen uit mijn team’

Dat weet ook Robert Maas als geen ander. Hij kreeg een hartinfarct op het voetbalveld. “We waren lekker aan het spelen. Ik wachtte tot iemand de bal aanspeelde, en toen ben ik in elkaar gezakt. Ik was echt weg”, vertelt hij bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Ik ben gereanimeerd door een paar mensen uit mijn team en wat omstanders die gelukkig wisten wat ze moesten doen met hulp van de AED.”

Frank van Heusden, bestuurslid bij Kampong Voetbal en de teamgenoot van Robert, vertelt: “Ik ben snel naar binnen gerend, heb de AED gepakt en ben terug naar het veld gerend. Hoe sneller je gaat reanimeren, hoe sneller je zo’n AED kan toepassen, hoe groter de overlevingskans. En als je overleeft, hoe minder schade je ervan ondervindt.”

80% bereid de AED te gebruiken

Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat  80 procent van de sporters daadwerkelijk bereid is om een AED te gebruiken, zelfs als ze dit nog niet eerder hebben gedaan. Het onderzoek, dat werd uitgevoerd onder meer dan 1000 leden van diverse sportverenigingen, toont daarmee aan dat er een bereidheid is om te helpen. “Als je niet weet wat je bij een hartstilstand moet doen, bel dan in ieder geval meteen 1-1-2, haal de AED en start met reanimeren”, vertelt Eline. “Als je niet weet hoe je moet reanimeren, vertelt de centralist van de meldkamer je precies hoe je dat moet doet.”

Zelf wist Maas ook niet waar de AED lag. “Als iemand anders was gevallen, had ik niet geweten waar ik had moeten zijn. Het was voor mij echt een wake-up-call”, zegt hij. “Ik heb zelf ervaren hoe belangrijk het is dat er een AED is in de buurt, en dat je ook zo’n cursus moet gaan doen. Dat lijkt me echt heel belangrijk.”

Reanimatiekennis

Weten waar de AED hangt, is slechts een deel van de oplossing. Reanimatiekennis is van cruciaal belang in noodsituaties. Ongeveer 60 procent van de mensen heeft deze kennis, maar dat betekent dat bijna de helft dit niet heeft.

Om de kennis over reanimatie te vergroten, organiseren het Rode Kruis en Radio 10-dj Rob van Someren op zaterdag 3 juni de landelijke Reanimatiedag. Dit jaar staat deze vijfde jubileumeditie volledig in het teken van sport.

Lees ook: 

Ambulances moeten vaker doorrijden naar ander ziekenhuis, net als tijdens corona

Door: Marinka Wagemans[ad_2]

https://wnl.tv/2023/05/30/rode-kruis-slaat-alarm-slechts-helft-van-de-sporters-weet-aed-te-vinden/