Sjoerdsma (D66) pleit voor oorlogseconomie voor wapenindustrie

[ad_1]

De wapenindustrie moet fors meer gaan produceren. Dat bepleit D66-Tweede Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma dinsdagochtend in Sven op 1. Op de dag dat de defensieministers van de NAVO bijeen komen, benadrukt Sjoerdsma de steeds leger rakende munitievoorraden. “Het verbruik van munitie in Oekraïne ligt hoger dan de productie en dat betekent dat er afspraken gemaakt moeten worden over hoe die productie omhoog kan”, aldus de buitenlandwoordvoerder.

“Dit vergt een oorlogseconomiehouding, die de productie niet lichtjes verhoogt maar op een zodanig niveau dat de munitie van de band rolt”, zegt Sjoerdsma, die bewust het woord oorlogseconomie gebruikt, maar benadrukt dat Nederland en de NAVO niet letterlijk in oorlog met Rusland zijn.

Wapenindustrie

Volgens het D66-Kamerlid heeft de wapenindustrie belang bij afspraken voor de langere termijn. “De doelstelling moet zijn dat Europese NAVO-lidstaten het eigen Europese grondgebied moet kunnen verdedigen.” Dat dit momenteel nog niet het geval is noemt Sjoerdsma “te decadent voor woorden”.

Volgens de buitenlandwoordvoerder rust er bij veel partijen in de Tweede Kamer nog een taboe op deze doelstelling. “De geesten zijn nog lang niet rijp voor dit idee”, aldus Sjoerdsma. Maar mocht dit een heldere doelstelling worden, dan valt er met D66 te praten over een eventuele verhoging van de NAVO-norm, zo bevestigt het Kamerlid.

Lees ook: 

Defensie-expert: bondgenoten Oekraïne spraken al over leveren F16’s

Door: Redactie[ad_2]

https://wnl.tv/2023/02/14/sjoerdsma-d66-pleit-voor-oorlogseconomie-voor-wapenindustrie/