Schiphol moet van inspectie minder dieselvoertuigen gebruiken | Economie

[ad_1]


Luchthaven Schiphol moet een deel van de dieselvoertuigen op het platform voor het einde van het jaar vervangen. Dat bevestigt de Nederlandse Arbeidsinspectie dinsdag na berichtgeving van Zembla. De ingreep is bedoeld om de gezondheid van platformmedewerkers te beschermen.

Ook andere apparaten die nog op diesel draaien moet Schiphol vervangen door elektrische varianten. De inspectie wil daarmee voorkomen dat platformwerknemers op Schiphol aan te veel schadelijke stoffen blootgesteld worden.

Wel erkent de Nederlandse Arbeidsinspectie dat er op het luchtvaartterrein nog niet genoeg stroom beschikbaar is om alles elektrisch aan te drijven. Daarom gaat het eerst alleen om een deel van de apparaten en voertuigen die op diesel rijden. De stroomvoorziening moet eind 2025 op orde zijn.

De inspectie concludeert dat blootstelling aan schadelijke stoffen al langer “onderwerp van aandacht” is. Een handhavingsverzoek van vakbond FNV en een uitzending van actualiteitenprogramma Zembla in december 2021 zijn aanleiding geweest voor het onderzoek van de toezichthouder.

Volgens de Arbeidsinspectie zijn al meerdere maatregelen tegen de uitstoot van schadelijke stoffen genomen. Maar er is nog niet voldoende gedaan om het probleem op te lossen.

Ook wil de inspectie dat Schiphol periodiek de gezondheid van werknemers laat onderzoeken als zij een risico lopen door de uitstoot van schadelijke stoffen. Het is de bedoeling dat de gezondheidseffecten daarvan zo op tijd gezien worden.

Schiphol laat weten dat de eisen van de inspectie overeenkomen met de ambities van de luchthaven. “Wij zien de eisen als aansporing om de ingezette koers te versnellen”, meldt de luchthaven.

[ad_2]

https://www.nu.nl/economie/6255224/schiphol-moet-van-inspectie-minder-dieselvoertuigen-gebruiken.html