Salarisverhogingen blijven stijgen en vestigen nieuw eeuwrecord | Economie

[ad_1]


De 340.000 werknemers voor wie afgelopen maand een nieuwe cao is afgesloten, krijgen er gemiddeld 7 procent salaris bij. Dat is voor deze eeuw een nieuw record, meldt werkgeversorganisatie AWVN.

“De loonafspraken gaan al sinds begin 2021 omhoog, met een sterke versnelling begin 2022”, meldt de organisatie. “De huidige niveaus van loonafspraken zijn sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw niet voorgekomen.”

Toen liepen de loonsverhogingen op tot in de dubbele cijfers, wat in lijn is met de prijsstijgingen. Nu is dat nog niet het geval, maar de trend is en blijft wel opwaarts.

In februari werden zestien nieuwe collectieve arbeidsovereenkomsten afgesloten. Dat zijn er minder dan gebruikelijk in deze maand. “Dat lagere is te verklaren door het grote aantal cao’s dat in 2022 werd afgesloten”, aldus de AWVN.

Volgens AWVN verhardt de toon aan de onderhandelingstafel, maar beperken acties en stakingen zich vooral tot sectoren waar de overheid de werkgever is. “Zoals die van de gemeenteambtenaren, openbaar vervoer en de zorg.”

Onder andere de beroepssector orkesten kreeg in februari een nieuwe cao.

[ad_2]

https://www.nu.nl/economie/6255112/salarisverhogingen-blijven-stijgen-en-vestigen-nieuw-eeuwrecord.html