RWDM dropt een bom vijf dagen voor de competitiestart: Vincent Euvrard en staf ontslagen, Braziliaan genoemd als opvolger

[ad_1]

Circus RWDM. Vijf dagen voor de competitiestart tegen RC Genk ontsloeg de promovendus coach Vincent Euvrard (41) en zijn technische staf. De trainer loodste de Brusselse club van 1B naar 1A, maar een verschil in visie met eigenaar John Textor wordt Euvrard nu fataal. De Amerikaanse baas zal een T1 halen uit zijn netwerk, wellicht de Braziliaan Claudio Caçapa met Igor De Camargo als assistent.

Jürgen Geril en Pieter-Jan Calcoen

Het nieuwe voetbalseizoen is nog niet begonnen en het eerste trainersontslag is al een feit. De twijfelachtige eer is voor RWDM, de nieuwkomer in de Jupiler Pro League. De Brusselaars wonnen zondag nog hun galamatch tegen Olympique Lyon (1-0) en hielden een bescheiden fandag, maar 24 uur later kreeg coach Vincent Euvrard de bons. Met hem ook zijn assistenten Jonathan Alves, Fred Stilmant en Thierry Berghmans. De grove borstel.

Euvrard en zijn staf leverden nochtans puik werk, met de titel in Challenger Pro League vorig seizoen als orgelpunt. Alleen was het toen al overduidelijk dat de werkomstandigheden in het Edmond Machtensstadion allesbehalve evident waren. De steenrijke Amerikaanse eigenaar John Textor wil graag spelers halen en opstellen van clubs uit zijn eigen netwerk waar ook Olympique Lyon, Crystal Palace en het Braziliaanse Botafogo in zitten. Die jongens halen echter niet altijd het gewenste niveau en Euvrard is dan niet de coach die toegeeft aan de druk vanuit de bestuurskamer.

© Kms

Er waren deze zomer al geruchten dat RWDM een nieuwe T1 zou zoeken, maar Euvrard ontslaan na het succesjaar lag moeilijk. Even werd er gehoopt dat hij zou worden weggeplukt door Standard, Kortrijk of Union maar dat gebeurde uiteindelijk niet. Nu is het toch tot een breuk gekomen. Een incident was er niet, maar het was onwerkbaar geworden.

Vorig seizoen had Textor om gelijkaardige redenen ook al sportief directeur Julien Gorius buitengegooid. Die was nu vervangen door de Fransman Gauthier Ganaye, die overkwam van het gedegradeerde KV Oostende, waar hij niet de beste indruk had nagelaten. Opmerkelijk. Euvrard klaagde evenwel niet, maar het was duidelijk dat de samenstelling van het team vijf dagen voor de competitiestart nog verre van af was. Blijkbaar droegen de pistes die werden gevolgd niet (allemaal) zijn voorkeur weg.

Caçapa en De Camargo?

De vraag is hoe RWDM nu verder moet. Het bestuur en de ontslagen trainer leveren voorlopig geen verdere commentaar, maar de club zegt dat het vandaag al een nieuwe technische staf zal aankondigen. De naam die het vaakst naar voren wordt geschoven, is die van Claudio Caçapa (47). De Braziliaan is een voormalige defensieve middenvelder van Olympique Lyon en Newcastle. Als coach was hij eerder assistent bij Lyon en nu is hij interim-coach bij Botafogo. Een (minder rebelse) trainer uit het netwerk, dus. Omdat Caçapa de Belgische competitie niet kent, zou Igor De Camargo meekomen als assistent. Hij kent ons land en RWDM vanbinnen en vanbuiten.

Caçapa, hier als coach van Botafogo.© Jorge Rodrigues/AGIF/Sipa USA

Het is afwachten hoe de fans zullen reageren. De onvrede om het recente ontslag van voorzitter Thierry Dailly – Mister RWDM – was net wat gemilderd en nu dit… Dit weekend wacht vicekampioen Genk. Ondertussen blijft RWDM de indruk wekken een stuurloze club te zijn.

[ad_2]

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20230724_97428640