Rutte heeft koning uur lang bijgepraat over kabinetsval

[ad_1]

Demissionair premier Mark Rutte heeft op Huis ten Bosch, het woonpaleis van koning Willem-Alexander, met de koning gesproken over de val van het kabinet. Rutte diende vrijdagavond schriftelijk al het ontslag van zijn vierde kabinet in, en sprak hier zaterdag ruim een uur over met de koning.

Bij aankomst op het paleis zei Rutte niet veel tegen de verzamelde pers. Hij reed snel door de poorten van het paleis naar de ingang, waar hij zijn auto parkeerde en de trap van het paleis opliep. De koning is voor het gesprek met Rutte teruggekomen uit het buitenland. Ook na afloop wilde de premier weinig kwijt: “Dit zijn vertrouwelijke gesprekken.”

Het vierde kabinet van Rutte viel vrijdag na urenlange overleggen tussen de vier regeringspartijen. De coalitie kon niet tot een overeenstemming komen over het pakket aan migratiemaatregelen. Vooral Ruttes VVD en de kleinste regeringspartij ChristenUnie stonden daarbij lijnrecht tegenover elkaar. De demissionaire premier diende al twee keer eerder zijn ontslag in bij de koning: het eerste en derde kabinet-Rutte zaten ook de rit niet uit.

Net als vrijdagavond op het Binnenhof waar het kabinet toen in crisisberaad was, waren zaterdag bij het paleis Huis ten Bosch ook enkele tientallen dagjesmensen aanwezig om een glimp van Rutte op te vangen.

Rutte staat maandag de Tweede Kamer te woord over de val van het kabinet.

Lees ook:

Rutte vandaag naar de koning om ontslag aan te bieden

Door: Redactie[ad_2]

https://wnl.tv/2023/07/08/rutte-heeft-koning-uur-lang-bijgepraat-over-kabinetsval/