Rutte en Meloni vinden elkaar in migratiebeleid

[ad_1]

Premier Mark Rutte en zijn Italiaanse evenknie Giorgia Meloni lijken elkaar gevonden te hebben op het thema migratie. “Dit is een kentering. Ze hebben het heel lang niet met elkaar kunnen vinden op dat vlak en nu zie je dat zij een gezamenlijke strategie willen hanteren”, zegt Italië-kenner Donatello Piras bij Goedmorgen Nederland op NPO 1.

Om de migratiestroom vanuit Afrika de kop in te drukken wil Rutte meer samenwerken met Italië. De strategie is om deals te sluiten met Afrikaanse landen. Want, zo zegt Piras “een ding is zeker: zolang zij het daar slechter hebben dan wij hier blijven ze komen”.

‘Kentering met het verleden’

Dat Rutte zich wendt tot Meloni is volgens Piras een “kentering met het verleden”. Rutte heeft namelijk wel eens gezegd dat Nederland er ook niks aan kan doen dat het niet aan de Middellandse Zee ligt, waar boten met vluchtelingen aankomen.

In het verleden hield Nederland heel erg vast aan de Dublin-akkoorden, wat inhoudt dat iemand asiel moet aanvragen in het land waar hij/zij de EU binnenkomt. Vaak is dat Italië, dus riep dat land de EU regelmatig op een eerlijke verdeling te maken. Italië kreeg keer op keer nul op rekest en voelde zich door de EU in de steek gelaten.

Daar lijkt nu verandering in te komen. Rutte bevindt zich meer op het pad van Meloni. Dat heeft Rutte de Italiaanse premier ook toegezegd. “Dat deze landen elkaar gisteren in Rome op dit moeilijke thema, dat in beide landen actueel is, hebben gevonden heeft ook een hoge symbolische waarde”, vertelt Piras.

Samenwerking Nederland en Italië

Hoe de plannen precies uit komen te zien is vooralsnog niet duidelijk. Daar gaan vakministers vandaag verder over vergaderen. Maar dat er meer samenwerking komt tussen beide landen lijkt een zekerheid.

CDA-partijleider Wopke Hoekstra vindt het “verstandig” om het migratieprobleem samen met Italië aan te pakken. Met alleen deals sluiten met Noord-Afrikaanse landen red je het niet, stelt de minister van Buitenlandse Zaken. “Wij moeten ook zorgen voor betere bescherming van de buitengrenzen, opvang in de regio serieuzer nemen en wij moeten in Europa afspraken maken over hoe je met migranten omgaat en hoe je dat eerlijker verdeeld.”

Lees ook:

Migrantenboten worden steeds voller: ‘Binnenbanden dienen zelfs als reddingsvest’

Door: Vick ten Wolde[ad_2]

https://wnl.tv/2023/03/09/rutte-en-meloni-vinden-elkaar-in-migratiebeleid-een-kentering-met-het-verleden/