Russische tank tentoongesteld in hartje Amsterdam

[ad_1]

Vanaf donderdag kunnen mensen tot en met 4 juni een Russische tank bezichtigen in het centrum van Amsterdam. Het idee komt van debatcentrum De Balie. Zij willen aandacht vragen voor de fragiliteit en de weerbaarheid van de Europese democratie.

“Het is heel belangrijk dat er aandacht is voor wat het betekent om een cultuur of een democratie te verdedigen. Wij denken dat er meer aandacht voor de oorlog en de realiteit van de oorlog zou moeten zijn”, zegt Yoeri Albrecht, directeur van De Balie tegen Goedemorgen Nederland op NPO 1.

‘Goed om te weten wat er aan de gang is’

“Het is heel goed om te weten wat er aan de gang is”, gaat Albrecht verder, die niet bang is voor negatieve reacties. “Het brengen van het besef van wat oorlog is, is altijd goed. Het is ook goed om erover te praten. Dat is de bedoeling van het halen van deze tank.”

“Het is goed om mensen te laten realiseren dat dit zich relatief dichtbij afspeelt in Europa”, voegt defensiespecialist bij HCSS Peter Wijninga eraan toe. “Als je dat met zo’n tank kunt bewerkstelligen, dan is dat een goed idee.”

Russische tank

Het 44 ton wegende gevechtsvoertuig wordt neergezet op het Leidseplein in Amsterdam. De tank werd op 31 mei 2022 vernietigd bij de slag om Kyiv. Sindsdien stond het voertuig al in Berlijn, Praag en Warschau.

Het wapenvoertuig stond ook eerder bij het Vrijheidsmuseum in Groesbeek. Daar ontstond nogal wat commotie toen de tank werd besmeurd met de letter Z, verwijzend naar het Russische symbool voor de oorlog.

Lees ook: 

VS willen F-16-trainingen geven aan Oekraïense piloten, maar wat is de rol van Nederland?

Door: Vick ten Wolde[ad_2]

https://wnl.tv/2023/05/22/russische-tank-tentoongesteld-in-hartje-amsterdam-meer-aandacht-nodig-voor-realiteit-van-de-oorlog/