Russische tank op Leidseplein waarschuwing voor staat democratie

[ad_1]

De Russische tank die sinds donderdag op het Leidseplein in Amsterdam te bezichtigen is, is bedoeld om aandacht te vragen voor de fragiliteit van de Europese democratie. Dat zegt directeur van debatcentrum De Balie Yoeri Albrecht donderdagavond in Op1 bij Omroep WNL. “Het is een gebaar van bezorgdheid over de staat van de democratie”, zegt de initiator.

“De democratie overleeft niet vanzelf. Je moet het onderhouden, je moet erover praten”, zegt Albrecht. Volgens hem staat de democratie onder druk, “onder andere door de dreiging van dictatuur. Deze tank is ook een waarschuwing”.

Volgens Albrecht heeft het Westen te lang laconiek gereageerd op dictaturen om ons heen. “We dachten: het zal wel. Maar als je te lang een dictator in het Kremlin laat zitten, krijg je daar last van.”

Hitlergroet bij onthulling

Albrecht is verbaasd door “de woede” die het neerzetten van de tank tot gevolg heeft gehad. “We leven in een vrij land, het is mooi dat mensen kunnen demonstreren. Maar bij de inauguratie brachten mensen de Hitlergroet”, vertelt de directeur van De Balie.

“Mijn moeder zat met haar broer tijdens de Tweede Wereldoorlog in een gewapende verzetsgroep. Ik heb mij als kind altijd afgevraagd: wie zijn die mensen die voor de dictator in het oosten waren? Nu kom weer mensen die voor de dictator in het oosten zijn”, zegt Albrecht.

Tekst gaat verder onder tweet. 

‘Nadenken over de onverschilligheid’

De tank in het centrum van Amsterdam is door Rusland ingezet in de oorlog in Oekraïne bij Boetsja, een voorstad van Kiev waar aan het begin van de Russische invasie veel burgerslachtoffers vielen. Albrecht: “De tank was onderdeel van een regiment dat vlakbij Boetsja burgers heeft vermoord. Echt veel burgers. Er zijn tot nu toe 8500 oorlogsmisdaden gedocumenteerd. De onverschilligheid daarover en de onverschilligheid over dictators, daar moeten we echt over nadenken.”

“Het is belangrijk om je eigen democratie te blijven onderhouden. Dit monster is daar een schokkend teken van”, aldus Albrecht. Het 44 ton wegende gevechtsvoertuig staat tot 4 juni op het Leidseplein in Amsterdam.

Lees ook: 

Russische tank tentoongesteld in hartje Amsterdam: ‘Meer aandacht nodig voor realiteit van de oorlog’

Door: Peter Visser[ad_2]

https://wnl.tv/2023/05/26/russische-tank-op-leidseplein-waarschuwing-voor-staat-democratie-mensen-brachten-hitlergroet/