Rusland heeft 26 doelen getroffen in en rond havens

[ad_1]

Rusland heeft in negen dagen tijd 26 doelen getroffen in en rond Oekraïense havens. Het gaat om haveninfrastructuur en vijf niet-militaire schepen, stelt vicepremier Oleksandr Koebrakov van Oekraïne. De gouverneur van de kustprovincie Odessa zegt dat in de nacht van woensdag op donderdag nog een beveiliger om het leven kwam door een aanval met een Kalibr-kruisraket, die ook een vrachtterminal beschadigde.

Volgens gouverneur Oleh Kiper was de kruisraket afgevuurd van een onderzeeër in de Zwarte Zee. De Oekraïense krijgsmacht zegt dat het niet mogelijk was om de raket neer te halen. “De vijand heeft gebruikgemaakt van de weersomstandigheden en de raket gelanceerd tijdens onweer en wind en op een uitzonderlijk lage hoogte om ze moeilijker te signaleren te maken”, laat een woordvoerder weten.

Graandeal

Oekraïne beschuldigt Rusland ervan haveninfrastructuur aan te vallen om de export van graan voor langere termijn onmogelijk te maken. De uitvoer over de Zwarte Zee was tot voor kort mogelijk onder de graandeal die Rusland en Oekraïne met bemiddeling van de Verenigde Naties en Turkije overeenkwamen. Vorige week liep die deal af, omdat Rusland wil dat er eerst beperkingen op de uitvoer van Russische landbouwproducten en kunstmest worden opgeheven.

Rusland stelt dat de graanschepen door Oekraïne gebruikt worden voor militair transport. De Russische inlichtingendienst FSB stelde volgens Russische media donderdag voor de tweede keer in een week tijd dat er sporen van explosieven gevonden zijn aan boord van een graanschip. Het schip zou onderweg van Turkije naar Rusland een tussenstop gemaakt hebben in Oekraïne.

Lees ook:

Oekraïne over tegenoffensief: 227 vierkante kilometer heroverd op Rusland

Door: Redactie[ad_2]

https://wnl.tv/2023/07/27/oekraine-rusland-heeft-26-doelen-getroffen-in-en-rond-havens/