Ruim 8 miljoen euro voor vernieuwing verblijfscentrum Destelheide in Dworp: minister Dalle opent nieuw slaapblok (Beersel)

[ad_1]

In het nieuwe slaapblok is er plaats voor 82 gasten.© ssj

Dworp

De opening van een nieuw slaapblok in verblijfscentrum Destelheide in Dworp is de eerste stap in de totale vernieuwing van de site die ruim 8 miljoen euro zal kosten. “Het is belangrijk om extra plaatsen te creeëren”, zegt minister Benjamin Dalle.

Verblijfscentrum Destelheide is een plek die bij velen fijne herinneringen oproept. Al meer dan vijftig jaar komen mensen vanuit heel Vlaanderen naar Dworp afgezakt voor vormingen en andere activiteiten.

Na een halve eeuw kon de site wel een opknapbeurt gebruiken. Ruim een decennium geleden al werd een masterplan opgesteld, en dat krijgt nu vorm. Zo werd er een gloednieuw slaapblok gebouwd, en Vlaams jeugdminister Benjamin Dalle (CD&V) mocht het officieel openen. Het telt 25 gloednieuwe kamers met apart sanitair voor 82 gasten. “De verouderde slaapkamers zijn al jaren een doorn in het oog”, zegt directeur Guy Uyttebroeck. “De kamers destijds waren ontworpen voor drie personen, met het uitgangspunt dat de helft van de aanwezigen zou blijven slapen en de helft zou pendelen. In de praktijk bleek dat de meesten bleven slapen, waardoor we in de kamers van drie gewone bedden naar drie stapelbedden zijn gegaan. De kamer groeide natuurlijk niet mee en de sanitaire voorzieningen uitbreiden kon ook niet. En daarom zijn we heel tevreden met dit nieuwe slaapblok. We zijn nu ook bezig met de bouw van een nieuw paviljoen, dat zal dit jaar nog klaar zijn. En we zijn recent begonnen met de renovatie van de bestaande slaapblokken. Dat doen we stapsgewijs met als doel om in de tweede helft van 2025 klaar te zijn. Op die manier zijn we meteen verlost van die slaapkamers voor zes personen. En zo zullen alle slaapkamers van Destelheide binnen afzienbare tijd weer aan de hedendaagse normen voldoen.”

De uitvoering van het volledige masterplan zal 8,6 miljoen euro kosten. Dat geldt komt van Vlaanderen. “Projecten als dit kan je eenvoudigweg niet realiseren als je niet de broodnodige steun krijgt”, zegt Uyttebroeck. “Het was toenmalig minister van Jeugd Pascal Smet die in 2011 groen licht gaf voor een masterplan voor Destelheide. Zijn opvolger minister Sven Gatz maakte nadien de eerste middelen vrij voor de uitvoering. Minister Benjamin Dalle zorgde voor de zwaarste financiële injectie en de werken konden in 2021 starten. Door de oorlog in Oekraïne stegen de bouwkosten plots met meer dan 30 procent. Dat was dramatisch voor onze bouw- en verbouwplannen. Gelukkig konden we opnieuw een beroep doen op minister Dalle.”

Minister Dalle zakte zelf af naar Destelheide voor de officiële opening. “Investeren in jongeren, betekent ook investeren in infrastructuur voor jongeren. En dat is precies wat we hier gedaan hebben. De capaciteit in jeugdwerk is niet toereikend, en daarom is het belangrijk om extra plaatsen te creëren. Ikzelf heb hier nooit overnacht, mijn tienjarige zoon onlangs wel. Hij heeft hier een fijne tijd beleefd. Dit is een plek voor jongeren uit heel Vlaanderen en Brussel.”

[ad_2]

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20230719_93023247