Ruben Brekelmans (VVD) zet deur op kier voor samenwerking PVV

[ad_1]

VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans zet de deur voor samenwerking met de PVV op een kier. Na de mislukte gedoogconstructie van het kabinet-Rutte I met de partij van Geert Wilders, werd de deur voor samenwerking door de liberalen dichtgeslagen. De VVD heeft fundamentele bezwaren tegen Wilders, maar om bijvoorbeeld de asielinstroom terug te dringen, kan de PVV nodig zijn om tot oplossingen te komen, vindt Brekelmans. “Hierover moet de partij discussiëren”, zegt hij in EW.

Het Kamerlid, die voor zijn partij onder meer het woord voert over asielbeleid, bevestigt zijn uitspraken tegenover het ANP, maar wil geen nadere vragen beantwoorden. “Ik heb daar momenteel niks aan toe te voegen.”

Asielaanpak

Het kabinet-Rutte IV is geklapt omdat de coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie niet tot overeenstemming kon komen over de asielaanpak. De VVD staat van deze vier partijen de meest strenge asielaanpak voor. Brekelmans zegt in EW dat “als je een stevig beleid wilt voeren, je niet moet blijven steken in compromissen met links”.

Een gedoogconstructie met de PVV om tot een strenger asielbeleid te komen, is een mogelijkheid waar Brekelmans aan denkt. Ook politieke akkoorden met een minderheidscoalitie behoort wat het Kamerlid betreft tot de mogelijkheden.

‘Constructieve oppositie’

In eerdere kabinetten kon met bijvoorbeeld de ‘constructieve oppositie’ beleid worden doorgevoerd. Zo gaf D66 in 2006, als regeringspartij, geen steun aan de militaire missie naar Uruzgan. Met steun van oppositiepartij PvdA kon de missie toch doorgaan.

In 2012 werd het zogeheten Lenteakkoord gesloten. Coalitiepartijen VVD en CDA sloten na de val van Rutte I met de oppositiepartijen D66, GroenLinks en ChristenUnie een akkoord over de begroting voor 2013.

Wilders

Wilders noemt het “heel verstandig om de PVV en onze 1 miljoen kiezers te laten meedoen”. Zonder de PVV is “een stevige aanpak van het de gigantische asielproblematiek onmogelijk”, twittert hij. De PVV wil dan wel het kabinet in.

Tekst gaat verder onder tweet

D66-fractievoorzitter Jan Paternotte bekritiseert de uitspraken van de VVD. “Wilders steunt Poetin, wil uit de EU, uit de euro, af van klimaatactie en is veroordeeld door de rechter. Ook liet hij een kabinet vallen in een economische crisis. En dan bedelt de VVD nu wéér om een gedoogkabinet?”, aldus Paternotte op Twitter.

Volt wil een stembusakkoord over asiel met “in elk geval D66, GL/PvdA, CU, PvdD, Denk, BBB en Bij1 (en wie zich ook maar aansluit)”, twittert Volt-Kamerlid Marieke Koekoek. “Waarin we één lijn trekken over welk asielbeleid wij straks willen.”

Lees ook:

SP-leider Lilian Marijnissen: Nederland kan instroom 75.000 asielzoekers aan

Door: Redactie[ad_2]

https://wnl.tv/2023/07/21/ruben-brekelmans-vvd-zet-deur-op-kier-voor-samenwerking-pvv-om-asielaanpak/