[ad_1]
Tijdens de gemeenteraad van Ronse maakte het stadsbestuur bekend dat ze samen met de provincie de bodem van het Bruulpark gaan onderzoeken op PFAS. Een gratis bloedonderzoek komt er niet omdat dat niet aangewezen is volgens het Agentschap Zorg en Gezondheid.
Een nieuwe gemeenteraad in Ronse, opnieuw een vraag van Groen over PFAS. Milieugroep Climaxi organiseerde deze zomer een bloedonderzoek naar PFAS in onder meer Ronse. In Ronse werden vijftien mensen gecontroleerd, de waarden lagen er volgens de milieugroep elf keer hoger dan de veilige waarde. En dus had Groen fractieleider Lech Schelfout terug vragen en voorstellen.
“Het stadsbestuur richt eerstdaags een schrijven aan de Vlaamse regering en minister van volksgezondheid Crevits, om haar met aandrang te vragen het Departement Zorg te gelasten met een — zo spoedig mogelijk uit te voeren — biomonitoringonderzoek in Ronse. Gratis bloedonderzoeken voor elke Ronsenaar die dat wenst maken hier een essentieel onderdeel van uit. Er moet een brief worden gestuurd naar minister Demir om een taskforce op te richten die een beschrijvend bodemonderzoek opstelt. Die moet ook alle risico’s in kaart brengen.”
LEES OOK: Climaxi liet bloed onderzoeken op PFAS en luidt alarmbel, maar Departement Zorg stelt resultaten in vraag: “Zo’n kleinschalig onderzoek is niet zinvol”
“Er moet een laagdrempelige campagne komen van de no-regretmaatregelen. Voor corona konden jullie de communicatie in drie talen doen, hier mag alles alleen in het Nederlands. Franstaligen blijven de eieren van hun kippen eten omdat ze niet op de hoogte zijn van de maatregelen. De hoogste waardes werden bij Franstaligen gemeten, je mag dat weten. Ronse moet ook in gesprek gaan met de VVSG en de andere door PFAS getroffen gemeenten om tot een gezamenlijke aanpak te komen.”
Milieuschepen Patrice Dutranoit (CD&V) mocht namens het college antwoorden. “Er zijn al bodemanalyses gebeurd”, zei hij. “Bodemonderzoeken in 2019 en 2021 door OVAM, de Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij, hebben aangetoond dat er een hoge concentratie aan giftige PFAS en gebromeerde vlamvertragers aanwezig is in en rond de Lievensbeek, Vloedbeek en Molenbeek. Het Bruulpark is belangrijk voor de stad. Het afsluiten kan niet, er de no-regretmaatregelen volgen lukt ook niet. Daarom gaan we samen met het Provinciaal Centrum voor Milieuonderzoek (PCM) de bodem er laten analyseren. Zo krijgen we een beeld van de stand van zaken in het park. We kunnen rekenen op vijftig procent korting voor die analyses.”
LEES OOK: Als abonnee kan je dit Plus Artikel artikel lezen.Climaxi en lokale comités voeren actie tegen PFAS-vervuiling: “Het is lang genoeg stil geweest”
“Gratis je bloed laten onderzoeken is volgens het Agentschap Zorg en Gezondheid niet wenselijk. Dat zijn complexe analyses, we gaan niet in op die vraag. Wat de communicatie betreft, er staan aan de getroffen gebieden grote banners met pictogrammen. Als de banners gevandaliseerd worden, worden ze vervangen. Pictogrammen zijn duidelijk in elke taal. Alle getroffen gebieden kregen al drie maal een schrijven. Op de website is ook een Franse versie van de no-regretmaatregelen te vinden, je kan dat nakijken. We hebben als eerste stad aangedrongen bij de minister om op te treden en een taskforce op te richten, we volgen dit dossier verder op. Het is niet aan Ronse om het initiatief te nemen om met andere steden en gemeenten samen te zitten.”