robots mogen huisartsen en leraren niet vervangen

[ad_1]

Een meerderheid van kinderen tussen de 4 en 16 jaar zien de inzet van robots in de meeste beroepen niet zitten. Dat blijkt uit onderzoek van Universiteit Twente en kinderrechtenorganisatie KidsRights onder honderden kinderen.

De verwachting is dat robots steeds meer mensenwerk gaan overnemen, bijvoorbeeld in de horeca, bouw en techniek. 55,3 procent van de kinderen heeft geen bezwaar als in die sectoren robots actief worden. Maar robots in de zorg zien zij niet zitten: 61,3 procent van de ondervraagde kinderen is tegen een robothuisarts. “Ik zou me veiliger voelen bij een normaal mens als huisarts”, zegt een 11-jarige jongen.

Ook leraren moeten niet vervangen worden door robots, vinden de kinderen. Een robot als politieagent vindt een meerderheid (54,8 procent) ook een slecht idee. De groep die tegen is denkt dat robotagenten hun veiligheid kunnen bedreigen. 55,3 procent vindt wel dat robots achter de kassa mogen staan. De meerderheid denkt dat robots hier beter presteren dan mensen.

Robot geen vriend

De kinderen geven daarnaast aan menselijke eigenschappen en waarden belangrijk te vinden in de ontwikkeling van van AI-systemen. AI moet in dienst staan van de mens, die menselijke check is belangrijk voor ze.

Zo zien ze AI wel zitten als oplossing voor een maatschappelijk relevant probleem, bij voorbeeld een robot die kinderen helpt met dyslexie. Maar een robot wordt niet als vriend gezien, met name door het gemis van menselijke geletterdheid, troost, humor en empathie. “Als een robot gemaakt is om mijn vriend te zijn, zou hij alleen van mij leren. Hoe kan ik dan weten hoe ik anderen gelukkig maak of wat verdriet is? Hoe kan ik leren en mij aanpassen, als ik alleen van een robotvriend leer wat ik aan het doen ben?”, vraagt een meisje (8) zich af.

Defensie

Volgens defensie-expert Peter Wijninga (HCSS) maakt ook Defensie steeds vaker gebruik van robots. “In bepaalde processen kun je het heel goed gebruiken. Je ziet dat drones al geautomatiseerd een bepaald traject kunnen invliegen”, vertelt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Daarbij wordt wel de grens getrokken bij het aanvallen van doelen, dat is een menselijk besluit. Maar de hele weg daarnaartoe kan in feite door een autonoom systeem worden afgelegd.”

Het Misdaadbureau

Ook de politie is bezig met verdere automatisering. Zo draaide de politie in Noord-Holland een proef met aangifterobot Pepper. Die test is gestopt, meldde de politie vrijdag in WNL Het Misdaadbureau op NPO Radio 1. Benieuwd naar welke ontwikkelingen wel worden onderzocht? Luister deze uitzending van Het Misdaadbureau over automatisering bij de politie nu hier terug.

Lees ook: 

Pepper is ‘ontslagen’: de aangifterobot wordt niet meer ingezet bij Politie Noord-Nederland

Door: Peter Visser[ad_2]

https://wnl.tv/2023/05/22/kinderen-robots-mogen-huisartsen-leraren-en-politieagenten-niet-vervangen/