[ad_1]
Het recept bestaat uit drie onderdelen: tofugehakt, zoetzure groenten en sesamkletskoppen. We beginnen met het gehakt en verderop in het artikel vind je de benodigde ingrediënten en bereidingswijze voor de groenten en kletskoppen.
Tofugehakt in hoisinsojasaus
- Hoofdgerecht voor 4 personen
- Bereidingstijd: circa 30 minuten
Ingrediënten:
- 300 gr. basmatirijst
- 400 gr. stevige tofu
- 3 eetlepels maiszetmeel
- Neutrale olie
- 2 tenen knoflook
- 3 cm gember
- 2 eetlepels sojasaus
- 1 eetlepel hoisinsaus
- zoetzure komkommer (zie onderstaand recept)
Extra benodigdheden: keukenpapier
Bereidingswijze:
Stap 1: Spoel de rijst in een zeef onder de koude kraan tot het water helder is. Doe de rijst met 450 milliliter water en een snuf zout in een pan. Breng aan de kook, doe het deksel op de pan en draai het vuur laag (of gebruik een rijstkoker). Kook de rijst circa 15 minuten, of tot al het vocht is verdampt. Zet het vuur uit en laat de rijst nog 10 minuten met deksel op de pan staan.
Stap 2: Maak terwijl de rijst kookt het tofugehakt. Dep de tofu droog met keukenpapier.
Stap 3: Verbrokkel de tofu in kleine stukjes met je handen en meng in een kom met het maiszetmeel. De stukjes mogen verschillen van grootte, zo krijg je zowel knapperige als sappige stukjes.
Stap 4: Verhit een laagje zonnebloemolie in een wok of koekenpan en bak hierin de tofu in circa 8 minuten goudbruin en lekker knapperig. Voeg eventueel meer olie toe als de pan te droog wordt.
Stap 5: Pel de knoflook, schil de gember en rasp beiden fijn.
Stap 6: Voeg toe aan de pan als de tofu al mooi bruin is. Bak 1 minuut mee en voeg dan de sojasaus en hoisin toe.
Stap 7: Roer alles goed door, draai het vuur laag en laat kort koken tot de saus goed in de tofu is getrokken.
Stap 8: Serveer de tofu met de rijst en ingemaakte komkommer of ander zoetzuur.
Tip: De tofu moet echt goed bruin en knapperig zijn, bak dus lekker lang door op hoog vuur. Door het maiszetmeel kan de tofu iets gaan plakken, breek de tofu los met een spatel of pollepel. Door de tofu eerst knapperig te bakken en dan saus toe te voegen krijg je een gehakt-achtige structuur met knapperige stukjes maar ook sappige structuur.
Zoetzure groenten
- Bijgerecht voor 1 liter pot
- Bereidingstijd: circa 25 minuten
Ingrediënten:
Basis zoetzuurmengsel voor 1 pot
- 400 ml (ongezoete) rijstazijn of witte wijnazijn
- 200 gr. suiker
- Zout
Basis zoetzuurmengsel voor 1 pot
- witte kool en peen, met smaakmakers kurkuma en chilipeper
- rabarber met smaakmakers steranijs en zwarte peper
- komkommer, met smaakmakers (verse) dille en mosterdzaad
Extra benodigdheden:
- schone afsluitbare potten à 1 liter
Bereidingswijze:
Stap 1: Breng de azijn met de suiker en een snuf zout aan de kook en verwarm tot de suiker is opgelost.
Stap 2: Halveer, pel en snijd de groenten. Doe met de smaakmakers in een pot en schenk het hete azijnmengsel erop.
Stap 3: Laat afkoelen en bewaar in de koelkast.
Sesamkletskoppen
- Koekjes
- Bereidingstijd: circa 20 minuten
Ingrediënten:
- 60 gr. roomboter op kamertemperatuur
- 200 gr. witte basterdsuiker
- 2 eetlepels water
- 100 gr. bloem
- 1/2 theelepel gemberpoeder (djahé)
- snufje zout
- 60 gr. sesamzaad
Extra benodigdheden: bakplaat met bakpapier
Bereidingswijze:
Stap 1: Verwarm de oven voor op 200° C.
Stap 2: Meng de zachte boter met de suiker en het water. Voeg de bloem, gember, zout en sesam toe en kneed tot een soepel deeg.
Stap 3: Maak kleine balletjes van het deeg en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Houd een ruimte van 5 cm tussen de koekjes. Druk plat en bak in circa 10 minuten bruin en krokant.