rente moet lang op hoog niveau blijven

[ad_1]

De rentetarieven van de Europese Centrale Bank (ECB) zullen nog een tijdlang hoog blijven nadat de periode van renteverhogingen voorbij is. Dat is nodig om de inflatie omlaag te krijgen, zei ECB-bestuurslid François Villeroy de Galhau op een conferentie in Aix-en-Provence.

“Ik verwacht dat we snel het hoogste punt bereiken van de rentes”, zei het hoofd van de Franse centrale bank. “Maar als ik hoogste punt zeg, is dat geen piek, maar eerder een hoog plateau waar we lang genoeg op moeten blijven om alle effecten van ons beleid volledig door te geven.”

De ECB voerde de leenkosten sinds medio 2022 in recordtempo op, na een periode van historisch lage rentes. Op die manier hoopt de centrale bank de inflatie omlaag te krijgen tot een niveau rond de 2 procent. Villeroy de Galhau verwacht dat dit voor 2025 zal lukken.

Hij bekritiseerde op dezelfde conferentie ook opmerkingen van de Franse minister van Financiën. Die opperde zaterdag dat er “geen taboes” moeten zijn rond de vraag wat het inflatiedoel van de ECB moet zijn. De bewindsman was blij met een debat tussen economen over het nut van een hoger inflatiedoel dan 2 procent, wat de rentes zou kunnen drukken en investeringen in klimaat goedkoper kan maken.

“Ik denk dat dit een voorbeeld is van een idee dat ten onrechte goed klinkt. Als we bekend zouden maken dat ons inflatiedoel 3 procent was in plaats van 2 procent, zouden kredietverstrekkers meteen hogere rentes vragen”, zei hij. Banken zouden dan namelijk een risicopremie willen vanwege de onvoorspelbaarheid.

De centralebankbestuurder vergeleek het met de negende etappe van de Tour de France die zondag eindigt met de beklimming van de Puy de Dôme. Zouden de organisatoren de finish tussentijds aan de voet in plaats van op de top van de vulkaan leggen, “dan zouden ze alle geloofwaardigheid hebben verloren voor de rest van de wedstrijd.”

Lees ook: 

ABN AMRO verhoogt spaarrente naar 1,25 procent

Door: Redactie[ad_2]

https://wnl.tv/2023/07/09/ecb-bestuurder-rente-moet-lang-op-hoog-niveau-blijven/