Regenwoud, watervallen én Snapchatdagen bij het zwembad: José backpackt met drie pubers

[ad_1]

Een van de oudste regenwouden ter wereld genaamd Khao Sok – door de tieners Deinze (18), Guusje (15) en Jip (14) grappend uitgesproken als Kouwe Sok, was misschien wel het hoogtepunt van de reis. Vanuit een hotel in Bangkok vertelt backpackende moeder José enthousiast: “We zijn door een waterval omhoog geklommen en hebben een boottocht gemaakt over een meer. Het is daar echt prachtig.”

Junglegeluiden

Ze bleven vier nachten in het nationaal park: “We sliepen er in een houten lodge, zonder airco en met klamboe’s. De wind waaide er door de kamer en de junglegeluiden waaiden zo mee naar binnen.”

José geniet er met volle teugen van om te zien hoe de wereld voor haar kinderen tijdens deze zomervakantie letterlijk een stuk groter wordt. “Twintig jaar geleden heb ik zelf al gebackpackt. Ik was een beetje vergeten wat voor bijzondere ervaring het is. Het geeft een enorm gevoel van vrijheid en waardering voor onze planeet en de natuur.”

Een wereld waar de moeder uit Koog aan de Zaan graag zuinig op is. Om die reden wilde ze aanvankelijk helemaal geen negenduizend kilometer vliegen met haar kinderen, om op idyllische plekjes aan de andere kant van de wereld door watervallen te gaan struinen.

“Ik heb een elektrische auto en zonnepanelen. Ik eet veganistisch. Ik had bewust al zeven jaar niet meer gevlogen. En voorlopig wil ik het ook zeker niet meer doen.”

Eén keer dan

Het waren haar drie kinderen die haar na meerdere jaren van treinvakanties (naar Italië, Polen en Slovenië onder meer) overhaalden om eenmalig over haar vliegschaamte heen te stappen: “Je doet al zoveel op gebied van duurzaamheid, zeiden ze. Je kunt jezelf – en daarmee ons – toch wel één keer een verdere reis gunnen? Laat het los en ga met ons genieten.”

Dus werd er drie jaar lang gespaard en kon drie weken geleden het avontuur dan eindelijk beginnen.

Tieners en backpacken, gaat dat eigenlijk een beetje samen? Willen die niet vooral chillen en met hun telefoons bezig zijn? “Ik denk dat ik wel makkelijke kinderen heb, maar het zijn natuurlijk gewoon pubers. Ze slapen thuis graag lang uit en zitten eindeloos met vrienden op Snapchat.”

Maar nu dus even niet. Veel minder in elk geval: “Dat hebben we van tevoren uitgebreid besproken: als we naar Thailand gaan, gaan we daar veel op pad en halen we eruit wat erin zit.”

Olifanten wassen

En dat deden ze, vertelt Guusje van 15. “Ik ben heel blij dat we mijn moeder konden overhalen. Wat ik het leukste vond? Snorkelen en de oilfantenopvang denk ik.”

In die opvang wonen olifanten die vroeger als sjouwdieren werden gebruikt, legt José uit. “Dat mag nu niet meer, maar de dieren kunnen ook niet meer overleven in het wild. Bij zo’n opvangplek mag je ze dan voeren en wassen, een uur per dag. Je mag er niet op rijden zoals vroeger. Dit heet een ‘ethical elephant experience’.

Niet van alle flora en fauna werd dochter Guusje overigens enthousiast. “In mijn kamer in de lodge in de jungle lag ’s avonds ineens de huid van een vervelde slang. Die lag er ’s ochtends nog niet. Ik hou he-le-maal niet van spinnen en slangen.”

Het bleek bij navraag de huid van een ongevaarlijke slang te zijn. José: ‘De eigenaar van de lodge pakte er meteen heel enthousiast een boek bij om aan te wijzen welke soort op bezoek was geweest. Hij bleek het liefst gekko’s en spinnen te eten. Wij hadden er niks van te vrezen, maar het was wel even schrikken ja.”

Geen 4G, dus wifi-dagen

Het gezin reisde van Kuala Lumpur in Maleisië in drie weken naar het Thaise Bangkok. Soms zaten ze bijna een volledige dag in de trein of op de boot. Hoe moest dat dan met die onbedwingbare puberneiging om voortdurend sociale media te checken? Lachend vertelt José: “Afwisseling is het toverwoord.”

Dus werden er heuse internetdagen ingelast: “Ik wilde echt niet dat ze voortdurend op hun telefoon zouden zitten onderweg, dus heb ik bewust geen simkaarten gekocht. We konden dus nergens op 4G. Maar we hebben alle uitjes wel afgewisseld met wifi-dagen aan het zwembad.”

Het was overigens toch wel de wifi die Guusje het hardste miste de afgelopen weken: “En water uit de kraan.’

Het vroege opstaan voor excursies vonden de drie uitslaap-grage kinderen eigenlijk helemaal niet erg, aldus hun moeder. “Als we om 8 uur ’s ochtends moesten vertrekken om de ergste hitte voor te zijn, was er aan het ontbijt soms wel even wat puber-sacherijn natuurlijk. Eenmaal onderweg ging dat weer prima.”

Gewone leven

Volgende week begint voor Guusje en haar broer en zus het gewone leven weer. Met school, uitslapen en heel veel sociale media.

Voor hun moeder begint bij thuiskomt donderdag een periode van ‘ik denk wel weer een jaar of zeven’, waarin ze niet op vliegvakantie wil. “Het was heel fijn om dit aan de kinderen te kunnen meegeven. Om ze te laten zien dat er meer op de wereld is dan we in West-Europa zien. Heel mooi ook dat ik erbij mocht zijn. Maar na het zien van al het moois hier, de prachtige natuur, wil ik nu vooral weer focussen op duurzaamheid. “

[ad_2]

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/artikel/5404618/backpacken-thailand-bangkok-pubers-alleenstaande-moeder