Rechter verklaart noodlijdend e-bikebedrijf VanMoof failliet

[ad_1]

De rechtbank in Amsterdam heeft het Nederlandse e-bikebedrijf VanMoof failliet verklaard. De eerder door de rechter aangestelde bewindvoerders gaan nu als curatoren de mogelijkheden van een doorstart onderzoeken. Ze hopen nog een partij te vinden die de activiteiten van VanMoof wil voortzetten, heeft de onderneming in een verklaring laten weten.

VanMoof zag zich vorige week al genoodzaakt om zijn winkels te sluiten en uitstel van betaling aan te vragen. Bij de vestigingen in bijvoorbeeld Amsterdam en Rotterdam kwamen klanten voor een dichte deur te staan, terwijl ze in sommige gevallen nog een fiets binnen hadden staan. Wereldwijd telde het merk in twintig steden eigen winkels. De bedrijfsonderdelen buiten Nederland vallen overigens wel buiten het faillissement.

De perfecte stadsfiets

De broers Taco en Ties Carlier richtten het bedrijf in 2009 op om “de perfecte stadsfiets” te maken. Deze trok vooral de aandacht door zijn minimalistische ontwerp. De onderneming leek aanvankelijk succesvol, maar volgens de laatste bekende cijfers leed het bedrijf inmiddels tientallen miljoenen euro’s verlies. In een interne mail aan het personeel, die door verschillende media wordt geciteerd, schrijven de oprichters bedroefd te zijn over het bankroet, maar wel trots op wat ze in de voorbije jaren hebben bereikt.

De curatoren moeten de specifieke toedracht van het faillissement nog onderzoeken. Maar het is bekend dat er grote investeringen nodig waren voor al de speciale voor VanMoof ontwikkelde onderdelen. Ook kampte de onderneming met hoger dan verwachte kosten voor reparaties die onder de garantieregeling vallen en er werd veel geld uitgegeven aan internationale groei.

Twijfel over de toekomst

Dit alles financierde het bedrijf telkens met nieuw aangetrokken kapitaal en leningen van durfinvesteerders. VanMoof had zelf eerder dit jaar al twijfels of het nog lang op die weg door kon gaan. Het bestuur waarschuwde dat het allerminst zeker was dat er genoeg nieuwe kapitaalinjecties zouden komen die het bedrijf overeind zouden houden. Verder waren er op sociale media ook veel klachten over lange wachttijden voor reparaties van haperende fietsen. Sinds de oprichting van VanMoof zijn er in totaal 190.000 fietsen van het merk verkocht in de wereld.

Reserve onderdelen zijn op

Specifieke onderdelen voor fietsen van het noodlijdende VanMoof, waarmee KwikFit reparaties kan uitvoeren, zijn op. Dat zei directeur E-mobility bij KwikFit Pieter Bikker in het radioprogramma BNR Mobility.

Vanwege de noodlijdende financiële situatie kan KwikFit, met wie de fietsenfabrikant sinds enkele weken een samenwerkingsovereenkomst heeft, alleen reparaties aan de fietsen uitvoeren waar klanten zelf voor betalen. Desondanks stond de telefoon volgens Bikker “roodgloeiend”. “Mensen komen spontaan bij onze locaties naar binnen met de VanMoof in de hand”, zegt hij bij BNR.

VanMoof-bezitters kunnen terecht bij een drietal vestigingen van KwikFit, in Amsterdam, Utrecht en Den Haag. Maar heel specifieke onderdelen voor de fietsen zijn daar nu op, aldus Bikker. Het vervangen van remmen of banden gaat nog, maar accu’s van VanMoof zelf bijvoorbeeld niet. “We zijn met VanMoof in gesprek om te kijken of we daar op een of andere manier iets op gang kunnen krijgen. Dat lijkt mij ook in het belang van VanMoof, wat er ook gebeurt”, stelt Bikker. “Maar ik heb er nog geen zicht op of dat überhaupt gaat gebeuren, en zo ja, wanneer.”

Lees ook:

Fietsersbond: maximumsnelheid van e-bikes moet omlaag[ad_2]

https://wnl.tv/2023/07/18/rechter-verklaart-noodlijdend-e-bikebedrijf-vanmoof-failliet/