PVV-standpunt Ruben Brekelmans heeft geen gevolgen voor plek op kieslijst

[ad_1]

Dat VVD-Tweede Kamerlid Ruben Brekelmans wil nadenken over een samenwerking met de PVV, heeft geen invloed op welke plaats hij krijgt op de kieslijst van de liberalen voor de komende Tweede Kamerverkiezingen. Dat zegt voorzitter van de Permanente Scoutingscommissie van de VVD Arno Brok in het radioprogramma Sven op 1. “Brekelmans is een goed Kamerlid, daar wordt hij op beoordeeld.”

Eerder deze maand zette Brekelmans de deur voor de PVV op een kier. Na de mislukte gedoogconstructie van kabinet-Rutte I met de partij van Geert Wilders, werd de deur voor samenwerking door de liberalen dichtgeslagen. De VVD heeft fundamentele bezwaren tegen Wilders, maar om bijvoorbeeld de asielinstroom terug te dringen, kan de PVV nodig zijn om tot oplossingen te komen, vindt Brekelmans. “Hierover moet de partij discussiëren”, zei hij in EW Magazine.

Binnen eigen gelederen klinkt kritiek. Michiel Suijker, voorzitter van JOVD, de jongerentak van de VVD, sprak zich maandag in WNL Haagse Lobby nadrukkelijk uit tegen een samenwerking. Hij vindt het “niet oké” dat PVV-leider Wilders zijn eerdere uitspraken over onder meer minder Marokkanen niet heeft teruggenomen. Volgens hem moet de VVD dan ook “op geen manier” gaan samenwerken met de partij van Wilders.

Tekst gaat verder onder tweet. 

Brok laat zich inhoudelijk niet uit over de uitspraken van Brekelmans. “Daar vind ik niets van. Dat is politiek en daar houd ik mij verre van”, zegt de voorzitter van de Permanente Scoutingscommissie. “De keuzes om politieke uitspraken te doen liggen bij de fractie. Daar wil ik me niet mee bemoeien en daar gá ik me niet mee bemoeien”.

Hij beklemtoont: “Dat soort uitspraken zijn natuurlijk niet van invloed op welke plaats hij krijgt op de lijst.”

Brekelmans ‘buitengewoon goed’

Brok vindt Brekelmans “een buitengewoon goed en getalenteerd Kamerlid. Hij komt ook uit Kaatsheuvel, waar mijn grootouders vandaan komen. Vier jaar geleden mocht ik hem spreken, toen hij op de lijst kwam. Ik ben erg onder de indruk van zijn kwaliteiten en capaciteiten. Daarop wordt hij beoordeeld”.

De fractieleiding van de liberalen moet zich eventueel buigen over de uitspraken van Brekelmans, zegt Brok. “We moeten dat wel zuiver houden. De politiek wordt bepaald door de fractie en niet door een kandidaatstellingscommissie. Dat zou niet juist zijn.”

Luister deze uitzending nu terug als podcast. 

Lees ook: 

CvdK Brok: ‘Sommige politieke partijen hebben doel boerenstand te verminderen’

Door: Peter Visser[ad_2]

https://wnl.tv/2023/08/09/pvv-standpunt-vvd-kamerlid-ruben-brekelmans-heeft-geen-gevolgen-voor-plek-op-kieslijst-goed-kamerlid/