PvdA wil ’tochtkorting’ voor huurwoningen met laag energielabel

[ad_1]

PvdA-leider Attje Kuiken zegt bij Goedemorgen Nederland op NPO 1 dat ze een ‘tochtkorting’ wil afdwingen bij woningcorporaties en particuliere verhuurders. “Je ziet dat met name de slechtst geïsoleerde woningen en mensen met het minste geld het slechtst af zijn, doordat hun woningen slecht geïsoleerd zijn en een hoge energierekening hebben. Daar zijn ze het afgelopen jaar mee geconfronteerd.”

Een betaalbare woning vinden is voor veel mensen al een behoorlijke opgave. Helaas zijn veel huurwoningen, bij zowel woningcorporaties als in de particuliere verhuur, voorzien van een laag energielabel. Kuiken zegt een zogeheten ‘tochtkorting’ te willen afdwingen voor huizen die slecht geïsoleerd zijn. Nu kan je een gebrek aan je woning aanmerken, waardoor je korting krijgt op de huurprijs. Gebrekkige isolatie valt daar nu nog niet onder. “We willen afdwingen dat als je enkelglas hebt of als het slecht geïsoleerd is, dat aangemerkt kan worden als een gebrek.”

De PvdA-leider wil dat het mogelijk wordt om korting te krijgen op de huurprijs wanneer een label lager is dan C. “Dat loopt op van 50, tot 100, 150 euro, afhankelijk van je label.”

Voornamelijk particuliere huurders de dupe

Kuiken zegt dat het voornamelijk draait om huizen in de particuliere huursector. “In bepaalde woonwijken in Rotterdam bijvoorbeeld, is echt 50 tot 85 procent in handen van particuliere verhuurders. Wij zien dat die woningen de slechtste staat hebben. Slecht geïsoleerd, tochtige huizen, schimmels overal door het huis heen. Die mensen willen we helpen.” Kuiken verwacht dat door de tochtkorting in te voeren, verhuurders en woningcorporaties worden geprikkeld om verbeteringen qua isolatie aan te brengen.

Kuiken merkt op dat in de afgelopen tien jaar nauwelijks isolatieverbeteringen van de grond zijn gekomen bij deze lage-labelwoningen. Ze pleit voor een inhaalslag. “Er komen meer label A-woningen bij, maar juist de mensen met de slechtste huizen, de grootste gezondheidsproblemen, de grootste tochten en schimmels tot aan het dak, verdienen ook een lage energierekening en een gezonde woning.”

Ze denkt dat het plan uitvoerbaar zal kunnen zijn, ondanks het stijgende kostenplaatje voor de exploitanten. “Ik snap dat het geld kost, maar je kiest ervoor als particuliere verhuurder om een woning te hebben en te verhuren aan mensen. Dat vraagt een bepaalde mate van verantwoordelijkheid. We kunnen niet meer accepteren dat juist die slechtste woningen met mensen met de laagste portemonnee daardoor gedupeerd worden.”

Minister de Jonge

Minister voor Volkshuisvesting Hugo de Jonge (CDA) is bezig een nieuw puntensysteem te ontwikkelen voor huurwoningen. Dit probleem wordt echter niet in zijn plannen geregeld volgens Kuiken. “Wij gaan voor meer huizen. Het gaat om ongeveer 1,8 miljoen woningen die we extra toevoegen, omdat we afgaan vanaf label B.”

In de plannen van de minister is het echter zo dat huizen met betere isolatie voor een hogere huurprijs mogen worden verhuurd. Dat wringt volgens Kuiken. “Dat is een beweging die we niet willen hebben. De minister is echt goed bezig, maar wij voegen er wat aan toe, zodat je meer woningen sneller verduurzaamt. Dat is wat we willen, voor die lagere energierekening, die duurzame toekomst en dat mensen gezond kunnen wonen.”

Kritiek op de ‘tochtkorting’

Hoogleraar Huisvestingssystemen Peter Boelhouwer ziet nog enige haken en ogen aan het plan van Kuiken. Hij zegt: “Woningcorporaties hebben kritiek op het plan en dat begrijp ik ook wel enigszins. Ze zeggen dat ze zoveel van die oude jaren ’50 en ’60-woningen hebben. Dat kost ontzettend veel geld om die woningen naar een hoger label te brengen en brengt enorme investeringen met zich mee. Dat kunnen ze nooit allemaal tegelijk organiseren.”

Volgens Boelhouwer betekent het dat de exploitatie voor particuliere verhuurders ook verder onder druk komt te staan. “Ze worden al geconfronteerd met huurregulering en met zwaardere belastingen de komende tijd. Dat betekent dat ze vaak die middelen niet hebben en hun woningen zullen moeten gaan verkopen.” Kuiken zegt echter niet bang te zijn dat er veel huizen worden verkocht.

Lees ook:

Attje Kuiken wil meer sociale huurwoningen: ‘Betaalbaar wonen moet vanzelfsprekend worden’

Door: Matthijs Meulblok[ad_2]

https://wnl.tv/2023/03/08/pvda-wil-tochtkorting-voor-huurwoningen-met-laag-energielabel-dat-willen-we-afwingen/