“President van Begijnenstraat” in beroep geïnterneerd nadat hij aannemer aanviel met baksteen: “Vergeleek zichzelf met Isaac Newton en Albert Einstein” (Antwerpen)

[ad_1]

De IT-ondernemer Koen D vergeleek zichzelf met figuren als Newton en Einstein.© rr

Het hof van beroep in Antwerpen heeft beslist dat de 35-jarige Koen D. alias de “president van Begijnenstraat” geïnterneerd moet worden. De IT-ondernemer sloeg in 2021 een projectontwikkelaar bewusteloos met een baksteen, waardoor de man vier maanden arbeidsongeschikt was. Aanvankelijk veroordeelde de rechtbank van Mechelen hem tot vijf jaar met probatie-uitstel.

Alexandra Yaramis

In 2021 tekende Koen D. samen met zijn echtgenote een contract voor de bouw van een huis, maar om onbekende redenen is de bouw van het gekomen. Daarop ontstond er een conflict met projectontwikkelaar G.C., omdat D. zich opgelicht voelde. De aannemer daarentegen was van mening dat D. zijn contract niet naleefde. Omdat er geen akkoord werd gevonden tussen de twee moest het juridisch opgelost worden. Het proces kwam voor de ondernemingsrechtbank, maar een dag voor de rechter uitspraak kon doen, drong Koen D. bij de Mechelse aannemer binnen en sloeg hij hem bewusteloos met een baksteen. De ontwikkelaar was voor minstens vier maanden arbeidsongeschikt verklaard. De “president van Begijnenstraat” werd door de rechtbank van Mechelen veroordeeld tot vijf jaar met probatie-uitstel. Op diezelfde rechtbank wilde hij overigens een aanslag plegen.

Internering

Het Openbaar Ministerie vorderde een internering, maar de eerste rechters hebben de beklaagde aanvankelijk niet geïnterneerd. Het hof heeft zowel kennis genomen van het psychiatrisch deskundigenverslag van de gerechtspsychiater als het psychodiagnotisch verslag van de psycholoog.

Verder heeft het hof zijn beslissing gebaseerd op informatie die ze bekwamen bij het bevragen van de beklaagde en te observeren tijdens de behandelingsdagen van de rechtszaak. Zo kon het hof vaststellen dat de beklaagde, toen hij zelf het woord nam, alle zelfcontrole verloor en scheldtirades loste. Bovendien vergeleek hij zichzelf bijvoorbeeld met Isaac Newton en Albert Einsteins en sprak hij over een absolute wereldautoriteit.

[ad_2]

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20230331_96372965