[ad_1]
Poolse dumplings – Pierogi
- Hoofdgerecht voor 4 personen
- Bereiding: circa 40 minuten
Ingrediënten:
- 250 gr. bloem + extra voor uitrollen
- Zout en peper
- 1 ei
- 100 gr. zure room + extra voor serveren
- 55 gr. roomboter op kamertemperatuur + 20 gr.
- 225 gr. aardappelpuree
- 100 gr. belegen harde Nederlandse schapenkaas
- 2 sjalotten
- Een half bosje dille
Extra nodig:
- keukenmachine
- uitsteker van 5 cm
- deegroller
Bereiden:
Stap 1: Meng de bloem met een halve theelepel zout en het ei met een keukenmachine of mixer met deeghaak.
Stap 2: Voeg 100 gram zure room en de zachte boter toe en mix tot een samenhangend deeg.
Stap 3: Haal het deeg uit de kom. Kneed het deeg op het werkblad in 5-8 minuten tot het soepel is. Dek af en leg het deeg 20 minuten in de koelkast.
Stap 4: Verwarm de aardappelpuree tot het lauwwarm is.
Stap 5: Rasp de kaas. Meng door de aardappelpuree en breng op smaak met zout en peper.
Stap 6: Verdeel het deeg in 2 delen. Bestuif het werkblad met bloem en rol het deeg heel dun uit. Steek er met de ronde steker cirkels uit, doe hetzelfde met het overige deeg.
Stap 7: Leg op elke cirkel een lepel aardappelpuree en vouw het dicht. Duw de randen dicht met een vork.
Stap 8: Breng in een pan water aan de kook en voeg een snuf zout toe.
Stap 9: Kook de pierogi in porties in circa 5 minuten gaar. Zodra ze komen bovendrijven zijn ze goed. Laat even uitlekken en leg op een bord.
Stap 10: Pel en snipper de sjalotten.
Stap 11: Verwarm 20 gram boter in een koekenpan en bak op laag vuur de sjalot lichtbruin.
Stap 12: Doe de pierogi in de pan en bak aan beide kanten goudbruin.
Stap 13: Hak de dille grof.
Stap 14: Leg de pierogi op de borden. Schep er zure room op en bestrooi met dille.
Komkommerradijssalade
- Hoofdgerecht 4 personen
- Bereiding: circa 40 minuten
Ingrediënten:
- 1 komkommer
- 1 bos radijzen
- Een halve bos bieslook
- Een half bosje dille
- 1 citroen
- 3 eetlepels olijfolie extra vergine
Extra nodig:
- uitsteker 5 cm
- deegroller
Bereiden:
Stap 1: Snijd de komkommer en radijzen in plakjes.
Stap 2: Snijd de kruiden.
Stap 3: Rasp de citroen boven een kom. Pers het sap van een halve citroen erbovenuit. Klop de olie erdoor.
Stap 4: Hussel de groenten en kruiden door de dressing en doe over op een serveerschaal of borden.