plekken op kansarme mbo-opleidingen afbouwen

[ad_1]

Mbo-scholen moeten het aantal plekken op kansarme opleidingen afbouwen, vindt VVD-Tweede Kamerlid Zohair El Yassini. “Er zijn veel plekken die op dit moment opleiden voor werkloosheid”, aldus de liberaal, die de onderwijsinstellingen oproept “verantwoordelijk” om te gaan met belastinggeld.

Uit onderzoek blijkt dat jongeren die zijn opgeleid tot mbo-administratief medewerker niveau twee in 29 procent van de gevallen één jaar na het afstuderen een baan voor twaalf uur of minder hebben, zegt El Yassini. “Aangezien we op de arbeidsmarkt met enorme tekorten kampen, is dat een probleem.”

Eerder waarschuwde een taskforce onder leiding van oud-PvdA-fractievoorzitter Lodewijk Asscher al voor een teveel aan kansloze opleidingsplekken in het mbo. El Yassini: “Ons land moeten we vrij, veilig en welvarend laten draaien. Daar heb je de hoofden en handjes voor nodig. Ik wil dat er ingegrepen wordt.”

El Yassini benadrukt het belang van mbo’ers en stelt dat er genoeg opleidingen zijn waar juist meer leerlingen welkom zijn. Hij vindt het “absoluut” een probleem dat steeds minder jongeren kiezen voor het mbo. “Er is een soort trend in Nederland waarbij ouders willen dat hun kinderen steeds hoger opgeleid worden. Ze bedoelen dan academisch opgeleid.”

“Jongeren gaan bijvoorbeeld eerst naar het vmbo, vervolgens naar de havo en dan naar het vwo, in de hoop naar de universiteit te gaan. Dat terwijl mbo’ers een geweldig perspectief hebben”, zegt de VVD’er. “Ik ken heel veel voorbeelden waarbij mbo’ers gewoon veel meer verdienen dan mensen die hoger zijn opgeleid.”

Baanzekerheid

Het gaat El Yassini echt om de opleidingen met een lage baanzekerheid, benadrukt hij. Hij wil dat onderwijsminister Robbert Dijkgraaf “vinger aan de pols” houdt. “En als het gaat om de economische studies, moet er echt worden ingegrepen.”

“Het advies van de taskforce van Lodewijk Asscher ligt er. Hij heeft gezegd dat we het aantal opleidingsplekken op die studies moeten gaan afbouwen, maar op dit moment gebeurt dat niet. De verhouding in het aantal jongeren dat instroomt op economische studies en het werk dat er ligt, is volledig scheef. We moeten jongeren veel meer leiden naar de opleidingen die nodig zijn”, zegt El Yassini.

Hij adviseert jongeren die kiezen voor een opleiding “omdat ze niet weten wat ze willen”, een “oriënterend” jaar te nemen, bijvoorbeeld bij Defensie.

‘Laat het over aan scholen’

Voorzitter van de MBO Raad Adnan Tekin is niet blij met de oproep van de VVD. Hij vindt dat Den Haag het aan de scholen, regio’s en sectoren moet overlaten om “goede afspraken te maken om jongeren ook te verleiden om naar het mbo te gaan. Als ze eenmaal in het mbo zitten, moet je ze verleiden om naar een kansrijke opleiding te gaan”, zegt Tekin.

Ook hij maakt zich zorgen over de afname in het aantal leerlingen op het mbo. “Ook dit jaar zijn er weer 2300 studenten minder. De afgelopen vier jaar waren er 14.000 studenten minder. Het is van oudsher zo dat de VVD vindt dat sommige opleidingen minder baankansen hebben, maar de huidige arbeidsmarkt laat echt het tegenovergestelde zien. Ik nodig de VVD uit om mee te gaan met wat de huidige vraag is”, aldus Tekin.

‘In vier jaar niks veranderd’

El Yassini begrijpt naar eigen zeggen de oproep van de voorzitter van de MBO Raad. “In Nederland hebben we scholen de ruimte gegeven om zelf beslissingen te nemen. Maar ik ben al vier jaar bezig om dit voor elkaar te boksen en iedere keer hoor ik hetzelfde argument; geef het vertrouwen aan de scholen. Er is in vier jaar niks veranderd.”

“Er zijn harde maatregelen nodig, vooral ook omdat wij het mbo met belastinggeld betalen”, gaat de VVD’er verder. “Dat doen we met alle liefde en we willen goedopgeleide mbo’ers in de samenleving zien, maar er is ook een bepaalde mate van verantwoordelijkheid die komt met de vrijheid van mbo-scholen.”

Ze moeten “verantwoordelijk omgaan met het belastinggeld en nadenken over waar de vraag echt aanwezig is. Daar moeten we ons op focussen en kansarmen opleidingen moet we afbouwen”, besluit hij.

Lees ook: 

Mbo’ers verdienen regelmatig meer dan menig hbo’er

Door: Peter Visser[ad_2]

https://wnl.tv/2023/02/14/vvd-kamerlid-mbo-plekken-die-opleiden-voor-werkloosheid-afbouwen/