Piet S. hoeft voor ‘oude zaak’ niet langer in de cel

[ad_1]

Piet S., die momenteel terechtstaat in het omvangrijke proces Taxus op verdenking van onder meer drugshandel en witwassen, is donderdag in een ‘oude zaak’ over verboden wapenbezit veroordeeld tot een celstraf van honderd dagen, met aftrek van voorarrest. Dit komt er voor hem op neer dat hij in deze kwestie niet langer in de cel hoeft te zitten. Dit heeft het gerechtshof in Den Haag bekendgemaakt.

Het hof vindt het bewezen dat S. in januari 2014 vuurwapens en munitie in zijn woning had en vindt ook dat een gevangenisstraf noodzakelijk is. Maar omdat het lang heeft geduurd voordat het hoger beroep behandeld is, dit gebeurde namelijk pas dit jaar, komt de uiteindelijke celstraf er “per saldo” op neer dat S. deze al heeft uitgezeten in voorarrest.

Dikke Piet

S. (66), ook wel bekend als ‘Dikke Piet’ of ‘ouwe’, heeft een decennialange reputatie in de onderwereld. Hij wordt in de zaak-Taxus door het Openbaar Ministerie gezien als de leider van een groep die zich bezighield met drugshandel, het gaat om bijvoorbeeld cocaïne, heroïne, hasj en synthetische drugs. Hij zit inmiddels al tweeënhalf jaar in voorlopige hechtenis in deze zaak.

Donderdag werden Piet S. en een handjevol andere verdachten in de zaak-Taxus geconfronteerd met voorheen versleutelde berichten die over en weer zouden zijn verstuurd over ladingen apaan. Dit is een stof die gebruikt kan worden voor het maken van drugs.

“Ik ben een handelaar, ik hoor van alles over wat er op de markt is”, reageert Simon S., als reactie op waarom mensen bij hem zouden uitkomen als ze vraag zouden hebben naar apaan. “Wij zijn jongens van de straat, we komen overal.” Dat je drugs kan maken met apaan, “moeten ze zelf weten”, aldus Simon S.

De man wordt in berichten aangeduid als ‘neef’, maar zelf zijn hij en Piet S. niet zeker over de precieze familierelatie. “Het is in ieder geval geen rechtstreekse neef”, volgens Piet S. “Heel ver weg een familielid: ongetwijfeld.”

Lees ook: 

Petitie tegen ov-staking op 15 maart: mensen met een beperking kunnen amper naar de stembus

Door: Redactie[ad_2]

https://wnl.tv/2023/03/09/piet-s-hoeft-voor-oude-zaak-niet-langer-in-de-cel/