Philips-top ziet af van bonussen na tegenvallend jaar | Economie

[ad_1]


Het bestuur van medisch technologiebedrijf Philips ziet af van de bonussen over vorig jaar. Dat hebben de raad van commissarissen en het bestuur gezamenlijk besloten. De resultaten vielen tegen doordat het bedrijf nog altijd worstelt met problemen rond ademhalingsapparatuur.

De tegenvallende resultaten zorgden eerder al dat het management besloot het mes te zetten in het personeelsbestand. De komende jaren moeten er 10.000 banen verdwijnen. Naast de gebrekkige apparaten heeft Philips ook problemen met leveringen.

Philips-bestuurders hebben normaal gesproken recht op bonussen in cash en in aandelen. Van beide bonussen ziet de top van het bedrijf af. Het reguliere salaris (1,2 miljoen euro) ontvangt topman Roy Jakobs wel.

Vorig jaar was er veel kritiek van aandeelhouders op het beloningsbeleid van Philips. Toenmalig topman Frans van Houten kreeg een bonus van 1,8 miljoen euro over 2021. Een meerderheid van de aandeelhouders stemde daar tegen, maar Van Houten kreeg het geld toch.

Het bedrijf zegt daarvan geleerd te hebben en zegt na gesprekken met aandeelhouders tot de beslissing te zijn gekomen om de bonussen dit jaar niet uit te keren. Dat geldt overigens niet voor Van Houten. De voormalige topman, die afgelopen najaar het veld moest ruimen, wil zijn bonus over 2022 wel hebben.

Philips verwacht dat de resultaten ook dit jaar te lijden hebben onder de problemen met de ademhalingsapparatuur, onder meer door een onderzoek van Amerikaanse autoriteiten en rechtszaken die gebruikers zijn gestart.

[ad_2]

https://www.nu.nl/economie/6252210/philips-top-ziet-af-van-bonussen-na-tegenvallend-jaar.html