Personeelstekort nekt Schiphol: 77 miljoen euro verlies | Economie

[ad_1]


De aanhoudende personeelsproblemen op Schiphol hebben geleid tot een flink financieel verlies voor het bedrijf. Weliswaar verdubbelde het aantal reizigers vorig jaar ten opzichte van een jaar eerder, maar nog altijd was er een tekort van 77 miljoen euro.

Schiphol moest door een tekort aan onder meer beveiligers de luchtvaartmaatschappijen vragen hun aantallen reizigers te verminderen in het drukke zomerseizoen. Na de coronapandemie en de teruggekeerde vraag naar reizen bleek Schiphol de grote drukte niet aan te kunnen. Ook in het najaar had de luchthaven problemen.

Wel boekte het bedrijf zo’n 83 procent meer omzet dan een jaar eerder. De opbrengsten kwamen uit op een kleine 1,5 miljard euro, meldt de luchthavenbeheerder vrijdag.

“Nooit eerder in de geschiedenis van Schiphol hebben we zoveel reizigers en luchtvaartmaatschappijen teleurgesteld als in 2022”, stelt topman Ruud Sondag, die afgelopen november is aangetreden. Het jaar zal de geschiedenis ingaan als een slecht hoofdstuk, denkt hij.

Om de problemen op te lossen, heeft Schiphol zo’n 120 miljoen euro uitgetrokken. De luchthaven hoopt onder andere meer personeel aan te trekken.

Onlangs werd bekend dat Schiphol voor de periode tot en met half mei toch weer een reizigersplafond wil instellen om te grote drukte te voorkomen. Deze keer dreigt een tekort aan bagage-afhandelaars.

Verdubbeling van aantal reizigers

De luchthavens van de Schiphol Group – naast Schiphol zelf zijn dat Eindhoven en Rotterdam The Hague Airport – verwerkten samen afgelopen jaar 60,8 miljoen reizigers. Dat was een ruime verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder.

Hoe het herstel dit jaar doorzet, weet Schiphol nog niet goed. Het is mede afhankelijk van hoe de pandemie zich ontwikkelt. Voor de middellange termijn speelt ook mee dat het kabinet aan Schiphol een beperking op wil leggen van het aantal vliegbewegingen. Vanaf november 2024 zouden er nog maar 440.000 starts en landingen per jaar mogen plaatsvinden. Nu zijn dat er nog een half miljoen.

[ad_2]

https://www.nu.nl/economie/6251681/personeelstekort-nekt-schiphol-77-miljoen-euro-verlies.html