Paul: ‘Ik verplicht mezelf om elk jaar een piekmoment in mijn leven te hebben’

[ad_1]

Welk nummer wil je sowieso laten horen op je eigen afscheid?

“I Lived van OneRepublic.”

Waarom juist dit nummer?

“Dit nummer gaat over dat je het leven bewust leeft, en dat vind ik belangrijk. Ik wil mensen laten nadenken. De tekst is prachtig, en laat mij ook nadenken: Hope when you fall in love and it hurts so bad. The only way you can know, you give it all you have. And I hope that you don’t suffer, but take the pain. Hope when the moment comes you’ll say…. I, I did it all. I owned every second that this world could give. I saw many places and the things I did. Yeah, with every broken bone… I swear I lived!

Dit couplet zegt alles: je moet er vol voor gaan in het leven, ook als het tegen zit. Achter elk diep dal schuilt een hoge piek, maar je hebt wel tussenstations nodig om bij die top te komen. Soms moet je even pas op de plaats maken, dat is wat zo’n dal je vertelt. Het is net als met hardlopen. Ik ga niet in één keer de Alpe d’Huez op, maar loop van punt naar punt. Dan pak ik steeds een klein succesje. Je komt altijd obstakels tegen in je leven, en die heb je nu eenmaal nodig om het goede ook te kunnen zien. Alles mag er zijn.”

Wat zegt het nummer over je leven?

“Alles. Mijn leven is tot nu toe een mooie mix voor hoge pieken en diepe dalen. Ik ben na het stranden van mijn eerste huwelijk helemaal opnieuw begonnen, in een caravannetje. Uiteindelijk vond ik de liefde opnieuw. Maar twee geleden werd er een melanoom geconstateerd op mijn rug. Stadium drie, met uitzaaiingen. Ik had geen idee hoe erg het was, totdat ik niet eens naar huis mocht. Ik moest meteen vier etages naar boven in het ziekenhuis, om dat ding weg te laten halen.

Op dat moment besloot ik: vanaf nu neem ik altijd de trap en nooit meer de lift. Ik moet in beweging komen, en ondanks dat ik ziek ben, alles uit het leven halen. Dus dat doe ik. Sindsdien verplicht ik mezelf om elk jaar voor een piekmoment in mijn leven te zorgen. De Alpe d’Huez hardlopend bedwingen, daarna de Seven Summits (de zeven hoogste bergen, red.) van de Tour de France. Ik wil die hoge toppen bewust opzoeken.”

“Ik kijk nu anders naar het leven. Vroeger konden mensen nog wel eens zeggen dat ik impulsief ben, maar impulsief bestaat niet. Het is puurheid, het is enthousiasme wat we als volwassenen hebben afgeleerd. Dat wil ik niet meer. Je eerste gedachte is meestal de juiste, dus ga dat doen. Alles wat je erna doet, is het tegenovergestelde van wat je eigenlijk wil, omdat je nu eenmaal denkt dat dat zo hoort. Ik ben altijd kind gebleven van binnen en kijk nu anders naar keuzes en kansen. Vrijer. Soms moet je accepteren dat je een kans laat liggen, maar als je hem pakt ga er dan volledig voor. Daar gaat dit liedje ook over. Het zegt me dat ik moet leven vanuit mezelf en vanuit het nu. En dat is precies wat ik doe.

Mijn toekomst ligt bij mijn initiatief voor Matchis, een fonds voor stamceldonatie. Dit initiatief ben ik gestart ter ere van Thijs Slegers van PSV, die helaas net is overleden. Thijs kan dit niet meer, maar ik nog wel. Hij vond het fantastisch. Als je een zaadje plant en het water blijft geven, dan groeit er vanzelf iets, daarvan ben ik overtuigd.”

Waar luister je het liefst naar muziek?

“In de auto en thuis. Ik heb een playlist met de naam ‘mooie muziek’, die luister ik het meest. Al krijgt die steeds meer concurrentie van luisterboeken. In muziek zit heel veel kracht en in die boeken vind ik dat ook. Ik luister altijd naar hoe ik me op dat moment voel. Nu is dat vooral Master Your Mindset van Michael Pilarczyk en De Kracht van het Nu van Eckhart Tolle.

Vroeger ging ik met mijn ouders vaak op vakantie naar Frankrijk. De cassettebandjes van mijn vader staan nu allemaal in mijn playlist. Father and Son van Cat Stevens, Fire and Rain van James Taylor, The Boxer van Simon & Garfunkel: allemaal nummers met diepgang en gevoel.”

Hoeveel lijstjes heb je op Spotify?

“Drie. Die mooie dus, eentje voor tijdens het sporten en eentje voor de kinderen. Onze Sem heeft De Diepte van S10 daaraan toegevoegd. ‘t Menneke is 9, maar vindt dat het mooiste nummer wat er is. Kinderen voelen die emotie als geen ander aan, dat vind ik mooi. Vroeger luisterde ik het liefst gabber tijdens sporten, maar nu liever boeken, want dat is voor mij ook een manier van in het nu zijn.”

Wat is je guilty pleasure?

“Ik heb opgezocht wat het is. Blijkbaar is een guilty pleasure iets waarnaar je verlangt maar waarvan je weet dat het slecht is, en bij hoge uitzondering toch aan toe geeft. Nou, dat heb ik niet nodig, want ik heb helemaal geen toestemming nodig. Mijn leven is te kostbaar om me schuldig te voelen over iets. Als je alles uit het leven haalt, heb je geen guilty pleasures nodig.”

Meedoen?

Welk nummer moet er op jouw uitvaart worden gedraaid? En wat zegt dat over jouw leven? Wil je meedoen aan deze rubriek, mail dan je verhaal naar hanneke.mijnster@rtl.nl

[ad_2]

https://www.rtlnieuws.nl/lifestyle/artikel/5394656/slotakkoord-paul-elk-jaar-piekmoment-melanoom-stichting-matchis