Paul: ‘Het leven hier is slechts een moment, daarna volgt nog veel meer’

[ad_1]

Welk nummer wil je sowieso laten horen op je eigen afscheid?

“Arabesque van Nightwish.”

Waarom juist dit nummer?

“Omdat dit nummer gedraaid werd toen ik getrouwd ben. Een keuze van mijn vrouw. We houden allebei van metal, en dit is een heel vrolijk nummer, dat voelt als een nieuw begin. Fijn, want onze relatie begon met veel geroddel.

Ooit waren we collega’s en daarna goede vrienden, maar omdat ik 25 jaar ouder ben dan zij, werd er veel over ons gepraat. Op dat moment hadden we nog niks, we konden gewoon goed met elkaar overweg. We hielden allebei van metal en musea. Wat moesten we ermee? Ervoor gaan, besloten we, en nu zijn we bijna zeven jaar getrouwd.”

Wat zegt het nummer over je leven?

“Vrij veel. Ik ben gereformeerd opgegroeid en daar heerst alleen maar klassieke muziek. Als kind hield ik wel van rock, zoals Foreigner en Queen. Al vond ik toen al dat er te weinig bas in zat. Zo rond mijn zestiende ging ik naar de fonotheek, daar kon je elpees huren, en koos ik bewust voor de plaat met de lelijkste hoes. Dat was QE2 van Mike Oldfield en die heeft me omver geblazen. De complexiteit in zijn muziek vind ik fantastisch. Het heeft qua blauwdruk wel iets weg van mijn klassieke opvoeding, maar dan steviger.

Sinds die tijd begon mijn persoonlijke zoektocht, via Metallica naar Dream Theater, naar de krochten van de metal scene. Al zul je mij nooit met twee vingers in de lucht zien staan. Wel draag ik altijd zwart, maar dat heeft een andere reden. Ik ben ooit in de fabriek begonnen, en daar zeurt iedereen over de mensen van kantoor. Toen ik manager werd, wist ik: nu gaan ze zeuren over mij. Laat ze dan liever klagen over mijn zwarte kleding, dan over mijn besluiten, vond ik, en dat werkte. Velen dachten dat die zwarte overhemden komen door mijn geloof, maar ik bepaal toch echt zelf wat ik draag. Later werd ik leraar techniek op een gereformeerde school en daar dachten de leerlingen juist dat ik gothic was. ‘Die meester die van metal houdt’ viel daar wel op.

Ik ben ervan overtuigd dat wij gemaakt zijn door iemand die het beste met ons voor heeft. Maar ik ben geen standaard christen. Niet zo’n EO-christen die constant met een grijns rondloopt, maar ik ben wel een enorme positivo. Naar mijn idee hoort de dood dus helemaal niet bij het leven. Het is anders bedoeld. De dood is een nieuw begin. Ik ben ervan overtuigd dat het goed komt, voor mij en voor iedereen. Dat voel ik in mijn diepste binnenste en daardoor leef ik licht en hoopvol. Het leven hier is slechts een moment, daarna zullen er nog vele vormen volgen. In mijn tijd hier mag ik graag zeggen wat ik ergens van vind. Dat had ik als kind al. Toen ik een jaar of zes was, merkte ik al dat iedereen alles graag aan mij vertelde. ‘Ach jong’, zei mijn moeder toen, ‘je hebt gewoon het verkeerde gezicht.'”

Waar luister je het liefst naar muziek?

“Thuis in mijn woonkamer, mijn oren zijn niet heel goed meer en dan vind ik zo’n koptelefoon niks. Thuis heb ik een perfect stel boxen staan, die heb ik al dertig jaar en daar komt nog steeds een niet te evenaren geluid uit. Ik heb een woonkamer van 11 bij 11 en die is helemaal gevuld met geluid als ik de speaker opendraai. Je wil op zaterdag niet bij ons op visite komen, kan ik je vertellen.”

Hoeveel lijstjes heb je op Spotify?

“Ik heb er ooit eens eentje gemaakt, maar ik heb zoveel muziek op mijn computer staan dat ik jaren bezig ben als ik er lijstjes van moet maken. Spotify heb ik niet, ik koop steeds nummers op iTunes die ik goed vind. Overal zwerft muziek, en als het me bevalt dan voeg ik het toe. In de metalscene zijn albums vaak complete concepten, dus die luister ik bewust van a tot z. Maar ik heb ook een lijstje met leuke nummers, waar dan ineens Avicii voorbij komt.”

Wat is je guilty pleasure?

“Pet Shop Boys. Fouter kan niet. Die stem, daar kun je geen dag naar luisteren, maar de muziek is zo knap gemaakt. Heel orkestraal. Het is dat het watjesmuziek is, maar anders zou het mooie metal zijn.”

Meedoen?

Welk nummer moet er op jouw uitvaart worden gedraaid? En wat zegt dat over jouw leven? Wil je meedoen aan deze rubriek, mail dan je verhaal naar hanneke.mijnster@rtl.nl

[ad_2]

https://www.rtlnieuws.nl/lifestyle/artikel/5395997/slotakkoord-paul-metal-nightwish-leven-hier-een-moment-daarna-volgt-nog