Paternotte wil Oekraïners vanaf 2024 structureel aan werk helpen

[ad_1]

Als het aan D66-fractievoorzitter Jan Paternotte ligt kunnen Oekraïners in Nederland vanaf 2024 structureel aan het werk blijven. De huidige beschermingsregel moet daarvoor worden doorgetrokken en dat moet Europees geregeld worden. Daar moet staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) snel mee aan de slag, laat Paternotte weten bij Sven op 1 op NPO Radio 1. 

Oekraïners die momenteel in Nederland verblijven genieten een aparte status. Zij vallen onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming. Deze komt per 4 september 2023 te vervallen, maar kan mogelijk verlengd worden tot 4 maart 2025. Paternotte vindt dat Van der Burg zich hier hard voor moet maken. “Daar moet hij mee aan de slag, om dat in Europa te regelen. Want laten we eerlijk zijn, het is niet alsof begin volgend jaar de oorlog ineens voorbij is en iedereen massaal terug kan.”

Oekraïners weten straks niet wat hun status is, terwijl de meesten wel werk hebben in Nederland. “Het is heel knap dat zij werk hebben. Het is een mooi voorbeeld.” Oekraïners verdienen meer duidelijkheid, vindt de D66’er. “Ook hun werkgevers, want zij moeten ook weten waar ze aan toe zijn.”

Asielzoekers

Nederland heeft te maken met een grote instroom aan asielzoekers. Die is nog groter dan voor de coronapandemie. Er komen ook een hoop arbeidsmigranten naar Nederland en “samen legt dat druk op voorzieningen en de huizenmarkt”, stelt Paternotte.

Daar moet iets aan gedaan worden, vindt de D66-fractievoorzitter. Bijvoorbeeld door asielzoekers net zoals Oekraïners aan het werk te zetten. “Dat betekent dat je op de banen die zij vervullen geen arbeidsmigrant nodig hebt en dat betekent meteen minder migratie.”

Paternotte zegt dat zijn partij met nog een nieuw voorstel komt: asielzoekers met een diploma, bijvoorbeeld in de zorg of techsector, een aanvraag laten indienen voor een werkvisum. “Dan zijn het geen asielzoekers meer. Dan zijn het arbeidsmigranten. Ze zijn er toch al en dat scheelt ook weer mensen”, licht de fractievoorzitter toe.

‘Praktische oplossingen’

De D66’er noemt dit “praktische oplossingen” om de migratie naar Nederland te verminderen. “En je doet meer met de mensen die hier al zijn. Dat geldt ook voor de Oekraïners in Nederland.”

Lees ook:

D66 wil vandaag een asielakkoord

Door: Vick ten Wolde[ad_2]

https://wnl.tv/2023/07/05/paternotte-d66-wil-oekrainers-in-nederland-vanaf-2024-structureel-aan-werk-helpen/