OVERZICHT. Tal van blockbusters later in bioscoop door staking in Hollywood

[ad_1]

SONY PICTURES

‘Gran turismo’: de film van regisseur Neill Bl0mkamp (‘District 9’) over autoraces, gebaseerd op de gelijknamige videogame, moest normaal op 11 augustus verschijnen, maar wordt (voorlopig) met twee weken uitgesteld. “De sterren (zoals Orlando Bloom en Spice Girl Geri Halliwell, red.) kunnen de film misschien niet promoten, maar het publiek kan dat wel”, aldus Sony in een persbericht.

‘Kraven the hunter’: een film gebaseerd op het gelijknamige Marvel-personage zal nog niet in oktober in de bioscoop verschijnen, wel past eind augustus 2024.

‘Kraven the hunter’, met Aaron Taylor-Johnson in de hoofdrol.

‘Ghostbusters-vervolg’: op de voorlopig titelloze opvolger in de Ghostbusters-franchise die gepland stond voor de kerstvakantie, is het nu al wachten tot maart volgend jaar.

LEES OOK. Wat is er aan de hand in Hollywood? Waarom verkopen scenaristen hun huizen? En wat ga ik er als kijker van merken? Alles over de staking

‘Spider-Man: beyond the spider-verse’: de releasedatum van de nieuwste animatiefilm rond de spinnenweb schietende superheld werd volledig ingetrokken. Normaal gezien had de film moeten uitkomen in maart volgend jaar.

‘Spider-Man: beyond the spider-verse’.© AP

Disney

‘Poor things’: een surrealistische film van ‘The lobster’-regisseur Yorgos Lanthimos en met Emma Stone in de hoofdrol. De prent, die het verhaal vertelt van een jonge vrouw die terug tot leven wordt gewekt door een wetenschapper, zal pas in december in de cinema’s komen.

“We zijn onze releasestrategie voor verschillende andere projecten nog aan het herzien”, luidde het nog bij Disney. Ook films als ‘Next goal wins’, ‘Wish’ en ‘Magazine dreams’ worden daardoor mogelijk nog uitgesteld, afhankelijk van hoe lang de staking nog duurt.

Een scène uit ‘Poor things’.© AP

Warner Bros

Hoewel Warner Bros nog geen officiële vertragingen aankondigde, liet de filmstudio wel al weten dat de films ‘Dune: part two’, ‘Aquaman and the lost kingdom’ en ‘The color purple’ – allemaal gepland voor de feestdagen eind dit jaar – mogelijk uitgesteld worden.

Apple Studios

Nog titelloze F1-film: hoofdrolspeler Brad Pitt heeft laten weten dat de opnames van zijn nog titelloze film over de Formule 1-wereld (regie van Joseph Kosinski, werktitel ‘Apex’) nog niet zoals gepland in september voortgezet kunnen worden. Een nieuwe datum werd nog niet bekendgemaakt.

© AP

Waarom wordt er gestaakt?

Uit protest tegen “de hebzucht van de streamingdiensten” zijn al sinds begin mei bijna 12.000 scenaristen van films, series en talkshows in Hollywood in staking. Uit solidariteit met de schrijvers kwamen daar sinds midden juli ook nog eens ruim 160.000 acteurs en actrices bij.

Om de drie jaar wordt er tussen de tv- en streamingbonzen enerzijds en de schrijversvakbond anderzijds onderhandeld over de vergoedingen. Deze keer kwamen ze niet tot een akkoord, omdat de scenaristen menen dat diensten als Netflix, Disney+ en Amazon Prime wel voldoende verdienen aan hun werk, maar hen er niet navenant voor vergoeden. De streamingdiensten werpen tegen dat veel geld gespendeerd moet worden omdat de producties ook almaar duurder worden terwijl hun winst wat afkalft.

[ad_2]

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20230731_94211307