Outsider Brem Deman trekt met gezonde ambitie naar Omloop Het Nieuwsblad: “De Omloop is een koers met veel aanzien en prestige” (Opwijk)

[ad_1]

Wielrennen Beloften Omloop Het Nieuwsblad

Brem Deman: “Vorig jaar finishte ik in het peloton, maar ik droeg toen de groene trui en voelde me geviseerd.”© Marc Van Hecke

Opwijk

Opwijkenaar Brem Deman (21) kijkt nieuwsgierig uit naar de Omloop Het Nieuwsblad, waar de renner uit de stal van Michel Pollentier voor het derde jaar op rij aan de start staat. Met een tiende plaats in de eindstand van de Franse driedaagse rittenkoers Tour du Loiret, showde Deman deze maand zijn uitstekende vorm.

Wim Redant

Op Hemelvaart finishte Brem Deman 82ste in de Kersenronde in het Nederlandse Mierlo. “In Mierlo zat Victor Vercouillie mee in de tweede groep, waarvan we hoopten dat die de brug zou maken naar de kopgroep”, legt Deman uit. “Daarom hielden we de benen stil. Ik piekte niet naar de Omloop Het Nieuwsblad, maar kijk er wel naar uit. Het is een klassieker die binnen mijn mogelijkheden past en me zelfs moet liggen. Als eerstejaars reed ik meteen een sterke Omloop. Vorig jaar finishte ik in het peloton, maar ik droeg toen de groene trui en voelde me geviseerd.”

“Dit jaar hoop ik op wat meer vrijheid”, gaat de 21-jarige Deman verder. “Over de conditie mag ik alvast niet mopperen. Het parcours is best pittig en wordt een bondgenoot voor de renners die in topvorm verkeren. Op de hellingen staat de deur achteraan toch steevast open en worden de toprenners van de mindere gescheiden. Niettemin draait de Omloop vaak uit op een massaspurt. Vorig jaar reed een groepje weg. Voor dat scenario wil ik best tekenen.”

Ticket naar de top

Brem Deman beschouwt zichzelf als een outsider. “De favorieten zijn dezelfde namen die geciteerd werden bij de vorige klassiekers, al denk ik dat je in Gent-Wevelgem wel vlotter kan overleven dan in de Omloop Het Nieuwsblad. In Gent-Wevelgem kregen we een rustige aanloop naar een hevige finale. In de Omloop krijgen we sneller hellingen geserveerd. Het parcours ken ik uiteraard op mijn duimpje, want ik ga er vaak trainen. De Omloop Het Nieuwsblad is een koers met veel aanzien en prestige. Bekijk de erelijst en dan zie je dat winnaars van de Omloop steevast doorstromen naar het profpeloton. De aankomst in Herzele ligt pakweg dertig kilometer verwijderd van Opwijk. Een thuiskoers kan je het niet noemen, maar vaak maak ik verdere verplaatsingen om het startersblad te tekenen.”

Deman maakt deel uit van één van de sterkere machtsblokken in het peloton. “We starten zonder kopman, maar wel met een ploeg die over meerdere potentiële winnaars beschikt. We zullen ons mengen in de debatten. Op donderdag laste ik nog een lange duurtraining in. Ik volg Sport en Beweging, maar splitste mijn jaar op in twee en heb de stage al achter de rug. Tot het einde van het seizoen kan ik helemaal focussen op de koers.”

[ad_2]

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20230526_93113798