Opruimen met de 12-12-12 challenge: zo doe je het en dit zijn de voordelen

[ad_1]

Wat is de 12-12-12 challenge?

De 12-12-12 challenge is een opruimmethode die draait om het opruimen van 12 items, het wegdoen van 12 items en het vinden van 12 items om op hun juiste plek te leggen. In totaal gaat het om 36 acties per dag. Je kunt deze actie zoveel dagen herhalen als nodig is, of waar je tijd voor hebt. Het doel is om bewustwording te creëren over de hoeveelheid spullen die we bezitten en om een geleidelijke maar gestage vooruitgang te boeken bij het opruimen.

Hoe werkt de 12-12-12 challenge?

Begin met het kiezen van een specifieke kamer of plek in je huis die je wilt opruimen. Dit kan een lade, een plank, een kast of zelfs een hele kamer zijn. Als je dit voor het eerst doet, dan is het aan te raden met iets kleins en overzichtelijks te beginnen. Kies bijvoorbeeld een lade in je kledingkast, zodat je kunt zien hoeveel tijd het je kost. 

1. Verzamel 12 wegdoe-items

Ga door het geselecteerde gebied en zoek naar 12 items die je kunt wegdoen. Dit kunnen dingen zijn die je niet meer nodig hebt, niet meer gebruikt of die gewoon overbodig zijn geworden. Je kunt bijvoorbeeld denken aan spullen die over de datum zijn of artikelen die kapot zijn en niet meer te repareren zijn. Belangrijk is dat je deze items bij elkaar legt en buitenshuis weggooit, zodat je niet in de verleiding komt het toch te laten liggen. 

2. Vind 12 dingen om op hun plek te leggen

Zoek vervolgens naar 12 items die rondslingeren en die eigenlijk een vaste plek hebben. Breng ze terug naar waar ze horen of verzin een vaste plek. Spullen zonder vaste plek neigen zich op te stapelen en creëren rommelige ruimtes. Door alles een specifieke locatie te geven, wordt de kans op rommel verminderd en behoud je een nette uitstraling. Daarnaast vermindert het de stress van het zoeken, maak je makkelijker schoon en draagt het bij aan een beter leefkwaliteit in je huis. 

3. Kies 12 items om te doneren of weg te geven

Selecteer nog eens 12 items die je wilt doneren, weggeven of verkopen. Dit kunnen kleding, boeken, apparaten of andere spullen zijn die nog in goede staat verkeren maar die je niet langer nodig hebt. Spullen die voor jou niet meer nuttig zijn, kunnen voor anderen van onschatbare waarde zijn. Door te doneren geef je je ongebruikte spullen een nieuwe bestemming en zorg je ervoor dat ze nog steeds van waarde zijn voor anderen. Daarnaast verminder je de belasting van stortplaatsen en draag je bij aan het verminderen van afval. Dit heeft positieve gevolgen voor het milieu en bevordert duurzaamheid.

Voordelen van de 12-12-12 challenge

Mocht je nog twijfelen of deze manier van opruimen iets voor jou is? We hebben alle voordelen nog even een rijtje gezet, zodat je niet meer hoeft te twijfelen of je moet beginnen. 

1. Overzichtelijke aanpak

De 12-12-12 challenge biedt een gestructureerde aanpak voor het opruimen van je leefruimte. Met een duidelijk dagelijks doel van het opruimen van 12 items, het wegdoen van 12 items en het vinden van 12 items om op hun plek te leggen, blijft de uitdaging overzichtelijk en behapbaar. De uitdaging is gebaseerd op het principe van kleine dagelijkse stappen. Dit maakt het veel haalbaarder dan een grote opruimactie die je helemaal uitput. Door dagelijks kleine hoeveelheden spullen aan te pakken, blijf je gemotiveerd en voorkom je overweldiging.

2. Consistente vooruitgang

De 12-12-12 challenge moedigt consistente vooruitgang aan. Elke dag boek je kleine overwinningen door spullen weg te doen en je omgeving op te ruimen. Dit geleidelijke proces zorgt ervoor dat je uiteindelijk grote veranderingen in je leefruimte zult zien. Naarmate je de uitdaging volgt, zul je merken dat je meer aandacht besteedt aan het organiseren van je spullen. Het vinden van vaste plekken voor items en het opruimen van rommelige gebieden wordt een gewoonte.

3. Bewustwording van bezittingen

Deze uitdaging dwingt je om bewust na te denken over de spullen die je bezit. Je wordt aangemoedigd om kritisch te kijken naar wat je echt nodig hebt en wat je kunt missen. Dit kan helpen bij het minimaliseren van overtollige bezittingen. De 12-12-12 challenge kan je bewuster maken van je consumptiepatronen. Het kan je helpen te realiseren dat je niet altijd nieuwe spullen hoeft te kopen en dat je kunt profiteren van wat je al hebt.

4. Positieve invloed op mentale welzijn

Een opgeruimde omgeving heeft een positieve invloed op je mentale welzijn. Het verminderen van rommel en chaos kan stress verminderen en zorgen voor een gevoel van rust. Het voltooien van de uitdaging kan een gevoel van voldoening en trots geven. Het zien van de veranderingen in je leefruimte als gevolg van je inspanningen kan erg bevredigend zijn.

5. Duurzaamheid en milieubewustzijn

Het weggooien van spullen kan bijdragen aan afval en milieuvervuiling. Door spullen te doneren, hergebruiken of recyclen, draag je bij aan duurzaamheid en milieubewustzijn. 

[ad_2]

https://www.rtlnieuws.nl/lifestyle/eigen-huis-tuin/artikel/5401621/opruimen-met-de-12-12-12-challenge-zo-doe-je-het-en-dit